Hlavní obsah

Novináři v zámoří českým nadějím nevěří. Chceme je vyvést z omylu, hlásí Petr

Praha

Na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let se na přelomu roku bude muset obejít bez dvou útočníků, kteří na předminulém mistrovství světa osmnáctek výrazně pomohli českému výběru k senzačnímu stříbru. I přes absenci zraněných Davida Pastrňáka s Jakubem Vránou ale trenér Jakub Petr věří, že čeští junioři přivezou na turnaj do finských Helsinek silný tým, který vyvede z omylu severoamerické novináře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér české hokejové reprezentace do dvaceti let Jakub Petr.

Článek

Je neúčast Vrány s Pastrňákem citelným oslabením?

Každý trenér by odpověděl, že je to ztráta. A já nejsem výjimkou. Oba jsou jedněmi z celosvětově nejlepších hráčů ročníku 1996. Ale takový je hokejový život.

Zatímco Vrána je dlouhodobé zraněný, u Pastrňáka existuje naděje, že by se mohl do začátku šampionátu dát zdravotně dohromady. Naděje, že by ho ale Boston uvolnil, je malá, že?

David mi říkal, že pokud by byl zdravotně v pořádku a Boston by ho pustil, má obrovskou chuť jet a připojit se k nám. Ale já být trenérem Bostonu, strašně těžce by se mi ho pouštělo. Na 99,9 procent s Davidem nepočítáme, ale byli bychom špatný realizační tým, kdybychom o něj do poslední chvíle nebojovali.

Do přípravného kempu ve Velkých Popovicích, který dnes začal, jste pozval hned 35 hráčů. V pondělí večer ze hry o šampionát vypadl kvůli zlomenému palci na pravé ruce útočník Karabáček, den před pátečním odletem do Helsinek musíte kádr ještě zúžit o jednoho gólmana, čtyři obránce a tři útočníky. Už máte o složení týmu víceméně jasno?

Byli bychom špatný realizační tým, kdybychom neměli danou kostru týmu. Máme jasno o více než polovině jmen. Během tří modelových utkání na třikrát patnáct minut, která proti sobě kluci v tomto týdnu ve Velkých Popovicích odehrají, chceme vyřešit zbylé otazníky. Buď nás přesvědčí, nebo naopak vyvedou z omylu. Jestli mi někdo uhne a nezblokuje střelu nebo nedohraje souboj, může to s nominací zamíchat. Žádný hráč není nedotknutelný.

Můžou se do nominace dostat i některá překvapivá jména?

Samozřejmě! Dopředu říkám, že pro nás jsou strašné důležité role jednotlivých hráčů v týmu. Proto nepostavíme čtyři exkluzivní lajny. Nechci snižovat kvalitu našich hráčů, ale my na mistrovství světa nebudeme všechny přehrávat a dominovat. Sice bych si to moc přál, ale tohle může říct možná Guardiola v Bayernu. Ani v NHL není moc trenérů, kteří tohle můžou říct. V naší extralize teď momentálně jen Liberec.

O tři volná místa bojují brankáři Aleš Stezka, Vítek Vaněček, Karel Vejmelka a Daniel Vladař. Bude složité určit toho, kterému zůstane Černý Petr?

Nějakou ideální představu už máme, ale uvidíme po třech modelových zápasech. Už teď ale stoprocentně vím, že vůči tomu brankáři, který nakonec nepojede, to bude nefér. Jak je znám, tak každý z nich by mohl být jedničkou.

Jakým stylem hokeje byste se chtěli v Helsinkách prezentovat?

Musíme být zkonsolidovaní v defenzivě. Naší filosofií sice vždycky je hrát ofenzivní hokej, musíme ale počítat s tím, že můžeme být pod tlakem. Proto budou základním stavebním kamenem gólman a poctivá hra všech čtyř lajn v obraně. Věřím tomu, že když to bude fungovat, máme kvalitu na to, abychom pozlobili i v útoku.

V čem vidíte nejsilnější zbraně mužstva?

V bojovnosti a poctivé práci. Když navíc přijde parádní výkon gólmana a budeme myslet na dobré bránění, nadstavba určitě přijde, protože kvalitu směrem dopředu máme. Musíme jít do každého zápasu s pokorou a nic předem nevyřvávat. Zase ale nesmíme být ustrašení.

Dvacítce se do semifinále MS podařilo naposledy prorazit v roce 2005. S jakým výsledkem byste byl spokojený?

Velkou práci za nás udělali severoameričtí novináři, kteří nás ve svých prognózách tipují na sedmé místo. Pro všechny z nás je největší výzvou ukázat, že se pletou. Prvním krokem je udělat čtvrtfinále. Před ním si podle našich výkonů ve skupině můžeme říct, jestli budeme v boji o semifinále jako rovnocenný soupeř, nebo jestli se jdeme jenom zúčastnit. Takže prvním cílem je čtvrtfinále a dalším pak vyvést severoamerické novináře z omylu a zpříjemnit svátky všem našim fanouškům a udělat je happy.

Vy osobně jste na české střídačce coby hlavní kouč nebo asistent zažil tři šampionáty osmnáctek, teď ale zažijete premiérové mistrovství světa dvacetiletých...

A beru to jako obrovskou výzvu, stejně jako ostatní členové realizačního týmu! Když jsme se před čtyřmi lety poprvé potkali, začali dělat u osmnáctky a dostavily se úspěchy, tajně jsme doufali, že by bylo fajn posunout se ke dvacítkám. Všichni to bereme jako svůj vrchol. Česká extraliga je samozřejmě krásná, ale šampionát dvacítek je největší pecka.

Širší nominace na přípravný kemp před MS:
Brankáři:
Karel Vejmelka (Kometa Brno), Aleš Stezka (Sioux Falls/USHL), Vítek Vaněček (South Carolina/ECHL), Daniel Vladař (Chicago/USHL)
Obránci:
Luboš Adam (Slavia Praha), Tomáš Havlín (Liberec), Filip Hronek (Hradec Králové), Ondřej Mikliš (Sparta Praha), Alex Rašner (Olomouc), Dominik Rudl (Vítkovice), David Sklenička (Plzeň), Jan Ščotka (Pardubice), David Bahounek (Havířov), Dominik Mašín (Peterborough/OHL), Filip Pyrochta (Victoriaville/QMJHL), Jakub Zbořil (Saint John/QMJHL)
Útočníci:
David Kaše, Radek Veselý (oba Chomutov), Jan Ordoš, Dominik Lakatoš (oba Liberec), Daniel Voženílek, David Tomášek (oba Pardubice), Lukáš Jašek, Vít Christov (oba Třinec), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jiří Černoch (Sparta Praha), Filip Kuťák (Vítkovice), Filip Chlapík (Charlottetown/QMJHL), Jiří Smejkal (Moose Jaw/WHL), Šimon Stránský (Prince Albert/WHL), Tomáš Šoustal (Kelowna/WHL), Michael Špaček (Red Deer/WHL), Pavel Zacha (Sarnia/OHL), Lukáš Vopelka (Örebro/Švéd.)
Pozn.: Ve čtvrtek trenéři zúží nominaci o jednoho brankáře, čtyři obránce a tři útočníky. Zbytek týmu odletí do dějiště turnaje Helsinek. 22. prosince po posledním přípravném zápase budou vyřazeni ještě jeden bek a dva forvardi. Kapitánem mužstva bude Dominik Mašín.
Postoupí čeští junioři na MS do semifinále a budou tak bojovat o jednu z medailí?
Ano
63,5 %
Ne
36,5 %
Celkem hlasovalo 2397 čtenářů.

Reklama

Související témata: