Hlavní obsah

Točí se Děti Nagana. Hašek si ve filmu střihne roli, do kin půjde na 25. výročí triumfu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím to bylo téma, kterému se - až na pár dokumentů - filmoví tvůrci vyhýbali. Teď se ale začíná natáčet snímek, jenž má slavný hokejový triumf z Nagana přímo v názvu. Do kin bude uveden příští rok v únoru, symbolicky 25 let od olympijského vítězství a roli si v něm střihne dokonce i hlavní tvář tehdejšího úspěchu, brankář Dominik Hašek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Hašek

Článek

Pokud se ale těšíte na rekonstrukci úchvatné cesty Turnajem století či zfilmování osudů zlatých chlapců, budete nejspíš trochu zklamání. Byť se totiž snímek jmenuje Děti Nagana, tak z českého pohledu nezapomenutelná olympiáda je jen v pozadí scénáře.

„Je to primárně rodinný film, který pojednává o době bezprostředně po Naganu. Když tehdy děti viděly nájezdy proti Kanadě, tak se jim rodily sny. Ale cesta za jejich splněním bývá trnitá," říká scénárista a režisér Dan Pánek.

Je to tak trochu jeho osobní vzpomínka na naganskou euforii i chvíle, kdy sám chytával. A tak hlavní linkou filmu bude, kterak se 10letý Dom touží stát Dominikem Haškem, aby si od své spolužačky vysloužil pusu. Nicméně když mu rodiče hokej zakáží, hraje s kamarády alespoň na ulici.

Že má smysl film natáčet a že scénář míří správným směrem dokonce Pánkovi schválil sám Dominátor alias Dominik Hašek. Ten je rovněž patronem snímku a zahrál si v něm i malou roličku. „Líbí se mi, že ten film nebude úplně o Naganu, ale o tom, jak jsme tenkrát dávali dětem inspiraci. Já taky ohromně hltal Holečka, Hlinku, Pospíšila a díky nim jsem se dal na hokej. Proto si dovedu představit, jak to ti kluci mohli prožívat a jak jsme je mohli motivovat," popisuje Hašek.

Hlavní role připadnou Hynku Čermákovi, Pavlu Baťkovi, Kláře Issové či Simoně Babčákové. Kupříkladu Čermák ztvární trenéra, který ukončil hráčskou kariéru a hledá, do čeho by se mohl „obout". „Scénář mluví o nějaké národní hrdosti, hrdinech a že za vším tím jejich úspěchem stojí práce, což je téma, které by se mělo aktuálně otevřít," říká Čermák.

Mimochodem, ač není hokejovým fanatikem, bude to jeho druhá hokejová role, neboť si před 15 lety střihl hokejového brankáře v seriálu Poslední sezona. Dokonce v rámci natáčení odchytal pět zápasu proti Jágr teamu. „Pan Ručinský na mě tenkrát vystřelil od modré čáry a já byl šťastný, že jsem mu to chytil. Pak jsem se podíval, že lapačka i s pukem jsou v bráně," směje se.

Štěstí, že Dominik Hašek byl tenkrát v Naganu úspěšnější, protože jinak by žádná hokejová euforie i současný film nebyly.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko