Hlavní obsah

Kapitán českých volejbalistů Novák věří v postup na ME

PLZEŇ

Jednou z hlavních opor české volejbalové reprezentace v kvalifikaci mistrovství Evropy 2009 v Turecku je její kapitán Jiří Novák, který již devět let působí ve francouzské nejvyšší soutěži. Po náročné sezóně neváhal a přijel pomoci národnímu mužstvu k postupu na šampionát.

Článek

"Slíbil jsem to trenérovi. Do přípravných zápasů jsem naskočil hned tři týdny po finále, které jsem odehrál ve Francii. Alespoň jsem byl rozehraný. Teď jsem si ale už musel trochu odpočinout. Už jsem byl unavený. Jsem tady, tak se snažím týmu pomoci," řekl dnes v Plzni novinářům Novák, který má v mistrovském celku Volley Paříž podepsanou smlouvu i na příští sezonu.

Reprezentace má před sebou jasný cíl: postup na závěrečný turnaj ME, kde loni po 18 letech chyběla. Zatím je v tabulce druhá a možná bude muset do zářijové baráže. "Výchozí pozice je pořád dobrá. Je jedno, jestli postoupíme přímo, nebo půjdeme do baráže. Musíme se tam prostě dostat. Tým vyzrál, hráči jsou starší a zkušenější. Doufám, že nervozita, která na nás byla patrná v Popradu, z nás v Plzni spadne. Důležité je jít do zápasů s čistou hlavou," konstatoval třiatřicetiletý smečař.

Výhodou pro národní tým je tentokrát domácí prostředí. Druhý a zároveň závěrečný kvalifikační turnaj se totiž od pátku koná v Městské sportovní hale v Plzni. Na zdejší palubovce už volejbaloví reprezentanti odehráli množství důležitých zápasů. "Je to příjemná hala. Snad přijde hodně lidí a povzbudí nás. Já jsem tu hrál naposledy také za reprezentaci přesně před deseti lety ještě pod trenérem Nekolou. Několik tréninků navíc nám pomůže pro lepší orientaci a sžití se se zdejším prostředím," uvedl kapitán a zároveň nejzkušenější hráč českého výběru.

Stále se řadí mezi favority na postup

V předchozím turnaji Češi podlehli pouze domácím Slovákům, týmy Rumunska a Ukrajiny porazili. Stále se tedy řadí mezi favority na postup, oproti soupeřům mají zkušenější kádr. "Na minulém turnaji jsme měli podle mě nejlepší podání ze všech. Slováci nás porazili, protože jsme udělali moc zbytečných chyb. Oproti Rumunům, ale i Ukrajincům máme také lepší koordinaci na hřišti. Myslím, že když zvládneme tlak, tak postoupíme," věří zkušený smečař.

Ve Francii je Novák známou sportovní postavou, a tak se mu dostalo cti nést olympijskou pochodeň. Celý běh Paříží byl ale poznamenán protičínskými demonstracemi. "Každého sportovce zahřeje na srdci, že byl vybrán. Na jedné straně cítím spokojenost a hrdost, na druhé straně to ale byla, dá se říci, nepovedená akce. Všude policie, protesty. Ani to kvůli tomu ve mně nezanechalo nějaké hlubší vzpomínky," líčil Novák své smíšené pocity z běhu s olympijským ohněm, který podle dostupných informací nesl jako jediný český sportovec.

Reklama