Hlavní obsah

Volejbalisté porazili na ME suverénně Estonsko a jsou v play-off

KARLOVY VARY

Čeští volejbalisté splnili na mistrovství Evropy své předsevzetí a po Portugalcích zdolali i Estonce. Díky třísetové výhře 25:20, 25:14 a 25:20 si zajistili postup do play-off nejhůře z druhého místa skupiny B. O přímý postup do čtvrtfinále budou hrát v Karlových Varech v pondělí od 18 hodin s Ruskem.

Foto: Reuters

ČEský volejbalista Jiří Popelka (vpravo) se raduje, zatímco Estonci Kert Toobal (vlevo) a Oliver Venno leží na zemi.

Článek

Trenér volejbalistů Svoboda zachoval základní sestavu z prvního duelu v čele s nahrávačem Ticháčkem a univerzálem Štokrem, kterému se tentokrát dařilo na začátku. Pětibodový náskok 14:9 ale zmizel po špatně připravených útocích. Z toho mělo radost pět set estonských fanoušků, kteří konkurovali české vřavě.

K zisku prvního setu nasměroval tým blokař a nejzkušenější muž sestavy Petr Konečný. Ten zastavil blokem Estonce Venna a přidal úspěšnou smeč. Nejlepším hráčem byl tentokrát Veselý, který útoky středem sítě získal řadu českých bodů.

Zvládnutá koncovka první sady nastartovala český rychlík a na Estonce se za podpory nadšené haly valil jeden útok za druhým. Když se nepovedlo zakončit smečí, pomohli si hráči servisem nebo vysokými bloky. Stejně jako v prvním i druhém, také v třetím setu Češi ztratili první bod, ale pak jistě dokráčeli pro výhru.

S Ruskem čeští volejbalisté prohráli nedávno na turnaji v Katovicích hladce 0:3 a stejným poměrem dopadla i generálka na Evropu v Karlových Varech. Pokud prohrají i do třetice, skončí Češi ve skupině druzí a v osmifinále nastoupí proti třetímu týmu z pražské skupiny D, což stále mohou být Bulhaři, Němci, obhájci titulu Poláci nebo Slováci.

Česká republika - Estonsko 3:0 (20, 14, 20)
Rozhodčí: Sobrero (It.), Skudnik (Slovin.). Čas: 79 min. Diváci: 4500.
Popelka 7, P. Konečný 9, Ticháček 1, Pláteník 9, Veselý 13, Štokr 9, libero Kryštof - Bence, Mach.
Pupart 4, Kreek 7, Venno 10, Nömmsalu 7, Pajusalu 10, Toobal 1, libero Esna - Meresaar 1, Jago, Keel, Rosenblatt.

Reklama

Související témata: