Hlavní obsah

Volejbalisté se chtějí na ME pokusit o postup ze skupiny

Praha

O postup ze skupiny se pokusí čeští volejbalisté na mistrovství Evropy. V polské Gdyni mají před sebou těžký úkol, protože je čekají olympijští vítězové z Londýna Rusové, čtvrtí z turnaje pod pěti kruhy Bulhaři a Němci. Titul na šampionátu, který hostí Polsko a Dánsko, obhajuje Srbsko.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Poprvé povede na vrcholné akci volejbalisty nizozemský trenér Stewart Bernard, který tým převzal s asistentem Zdeňkem Šmejkala loni v březnu. "Jsem pyšný, že můžu být s českou reprezentací na Evropě," řekl Bernard před odjezdem. "Skupinu máme těžkou, ale musíme se soustředit na každý zápas a očekávám, že budeme bojovat o postup," uvedl kouč.

Volejbalisté v přípravě na evropský šampionát prohráli osm z devíti zápasů a vědí, že jsou v silné skupině outsidery. "Můžeme ostatní zezadu potrápit, ale nemůžeme na druhou stranu čekat, že nás podcení," řekl univerzál Jan Štokr, který v reprezentaci hraje na smeči. "Musíme do toho jít jako na mistrovství světa 2010 v Itálii. Tam jsme taky měli těžkou skupinu a zadařilo se," doplnil Štokr.

"Vyhrát aspoň jeden zápas"

"Máme v týmu silné individuality, ale musíme předvést kolektivní výkon a pak můžeme něco urvat," věří univerzál David Konečný. "Cíle jsou postupné, vyhrát aspoň jeden zápas a uvidí se, jestli to bude stačit," dodal kapitán Ondřej Hudeček.

Důležitý bude zahajovací duel v pátek s Bulharskem, který napoví o ambicích týmu. "Skupina je bezpochyby těžká, ale není nemožné postoupit. Můžeme hrát uvolněně, a to by nám mohlo sedět," řekl mladý smečař Adam Bartoš.

Reprezentace je díky dvojici "ranařů" Konečný - Štokr silná v útočné fázi, spoléhá také na podání, ale musí se vyvarovat chyb v přihrávce a vypořádat se s horším blokem. Po roční pauze se do národního týmu vrátil nahrávač Lukáš Ticháček, dvojnásobný mistr Polska, ale zase chybějí zkušenosti zraněného libera Martina Kryštofa.

Na předchozím mistrovství Evropy skupinou Češi neprošli, a to měli výhodu domácího prostředí, neboť hráli v Karlových Varech.

Vítězové skupin postoupí do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích pozic budou hrát osmifinále a pro poslední mužstvo turnaj skončí. Dějišti dalších skupin jsou Odense, Herning a Gdaňsk. Finále se uskuteční 23. září na fotbalovém stadionu Parken v Kodani.

Reklama