Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova porazily v Lize mistryň italské Cortese

PROSTĚJOV

Volejbalistky Prostějova porazily v pátém kole Ligy mistryň v domácím prostředí favorizovaný italský tým Villa Cortese nečekaně hladce 3:0. České mistryně sice zůstaly ve skupině D na třetím místě, ale po tomto úspěchu si uchovaly naději na postup do play off.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Volejbalistky Prostějova se radují. Ilustrační foto.

Článek

V průběhu celého utkání nedaly domácí hráčky svým soupeřkám ani jednou šanci na zvrat a k vítězství potřebovaly pouhých 68 minut. V závěrečném utkání základní části soutěže hraje Prostějov v úterý 11. ledna v hale vedoucího týmu tabulky ve francouzském Cannes.

Trenér Miroslav Čada po utkání zářil spokojeností. "Podali jsme nejlepší výkon za dobu mého působení v Prostějově. Jsem rád, že si tento úspěch mohli vychutnat i naši diváci. Soupeřky jsme přehráli přesnějším podáním. Měli jsme přečtenou hru soupeřek a dařilo se nám i v útoku," uvedl prostějovský kouč.

Bojovností a hlavně důrazným útokem zaskočily volejbalistky Prostějova favorizované soupeřky hned od úvodních míčů. Velkou zbraní domácích hráček byl koncentrovaný výkon, k němuž přidaly mnohem přesnější obranu na síti. Důraznějším podáním držely soupeřky daleko od sítě a značně jim komplikovaly přechod do útoku.

Italský tým se herně v prvním setu hledal, prosazovala se pouze americká smečařka Hodgeová, dařilo se i Slovence Kováčové a Kubánce Agüerové. Ovšem tým Cortese dost pokulhával na nahrávce.

Po vyrovnaném průběhu poloviny prvního setu zapnuly Hanačky v závěru na vyšší rychlostní stupeň. Tvrdostí se prosazovala důrazně smečující Veliká, kterou obrana soupeřek jen s obtížemi zastavovala. Na bloku pochytaly hodně míčů Ssuschkeová s Novákovou, která na nahrávce výrazně převyšovala italskou protivnici Gioriaovou.

Právě důrazem získaly Hanačky v koncovce pětibodový náskok 23:18. I když se Italky pokusily zvednout a zvrátit průběh, Artěmenková jim tvrdým útokem hned při prvním setbolu vzala naději.

Podobný průběh měl i druý set

Obdobný průběh měla i druhá sada, v níž italský tým vedl ještě 15:13. Signál ke zvratu dala nahrávačka Nováková, která v krátkém časovém sledu zaskočila soupeřky tím, že jim poslala místo nahrávky míč hned přes síť do volného prostoru. Od stavu 16:16 v pohodě hrající domácí volejbalistky uhrály šňůru pěti míčů a set zakončila přesnou smečí Lipicerová-Samecová.

I když Italky nesložily zbraně, jejich úsilí zůstalo pouze u zvýšené bojovnosti. Rozehrané soupeřky už nezastavily. Domácí hráčky prokázaly velkou sílu na bloku a v útoku zářila izraelská opora Veliká.

Závěr utkání už nenesl žádné znaky dramatu. Hanačky proměnily hned první z pěti mečbolů, když útok Artěmenkové stačily italské blokařky pouze tečovat.

Úspěch si Čada chce ještě dnes vychutnat společně se svými svěřenkyněmi. "Zůstali jsme stále ve hře o play off. Věřím, že potřebné body uhrajeme. Šanci máme nyní velkou, napravili jsme prohru v polské Lodži. Hned od zítřka se budeme soustředit na poslední utkání ve francouzském Cannes," dodal Čada.

Nahrávačka Soňa Nováková viděla hlavní podíl na vítězství ve výborné obraně. "Pochytaly jsme hodně útoků soupeřek. A také jsme skvěle podávaly. Spokojená jsem však hlavně s tím, že se nám dařila spolupráce se Ssuschkeovou. Porazit tak silný klub, jakým je italské Cortese, považuji za mimořádný úspěch," řekla Nováková.

Volejbalová Liga mistryň, 5. kolo skupiny D:
Modřanská Prostějov - Villa Cortese 3:0 (21, 19, 19)
Rozhodčí: Adler (Maď.), Jungen (Něm.). Čas: 68 min. Diváci: 1700.
Prostějov: Veliká, Nováková, Ssuschkeová, Tomašeková, Lipicerová-Samecová, Artěmenková, libero Chlumská - Soaresová. Trenér: Čada.
Villa Cortese: Anzanellová, Gioriaová, Kováčová, Cruzová, Agüerová, Hodgeová, libero Cardullová - Negriniová, Bosettiová.
Tabulka:
1. Cannes5310113:611
2. Cortese5301111:810
3. Prostějov520129:97
4. Lodž501044:142

Reklama

Související témata: