Hlavní obsah

Erik Janiš převzal v Paříži trofej mistra Evropy

PRAHA

Mimořádně úspěšná sezóna českého motokárového sportu se završila v sobotu v budově Francouzského autoklubu na pařížském náměstí Svornosti, kde se konalo slavnostní vyhlášení šampiónů 2005. Titul mistra Evropy v prestižní kategorii Intercontinental C si ve francouzské metropoli dosyta vychutnal Erik Janiš, jenž se v šesti loňských závodech dokázal pokaždé prosadit na stupně vítězů.

Foto: pro Sport.cz Josef Kališ

Erik Janiš převzal v Paříži trofej motokárového mistra Evropy.

Článek

Janiš trofej mistra Evropy převzal z rukou prezidenta mezinárodní motokárové federace CIK-FIA Luigiho Makalusa a našeho zástupce v exekutivě CIK Radko Ječmínka. Mladší bratr pilota Jarka Janiše se stal evropským šampiónem přesně pětadvacet let poté, co si titul - jako první Čech v historii - vybojoval  v Olomouci Milan Šimák.

"Něco podobného jsem ještě  nezažil. Slavnostní vyhlášení  mělo vysokou společenskou úroveň a bylo příjemné vyslechnout, jak kladně jsem byl hodnocen v místech, která jsou tolik spojena s historií motoristického sportu. Škoda jen, že nad mým dalším závoděním jsou velké otazníky," posteskl si sedmnáctiletý jezdec po převzetí trofeje.

Z hlediska dalšího vývoje "nejmenší formule" nutno ocenit mravenčí práci mnoha našich konstruktérů a mechaniků, kteří dokázali povznést úroveň českého motokárového sportu tak vysoko, že se naši jezdci postupně prosazují v přetěžké konkurenci zejména italských, francouzských, německých a britských závodníků, o jejichž náskoku v možnostech závodnického a technického rozvoje netřeba pochybovat.

Slavnostní chvíle v Paříži si proto zaslouženě vychutnal i Josef Kališ, šéf závodního JOKA týmu, který Janišovu cestu k titulu zajišťoval po technické stránce dokonalou přípravou podvozků Birel a motorů TM.

Reklama