Hlavní obsah

Pešek odstartuje do poslední Grand Prix sezóny z první řady

VALENCIE

Motocyklový závodník Lukáš Pešek odstartuje do nedělní Velké ceny Valencie, jež uzavře sezónu i Peškovo působení v kategorii do 125 ccm, z první řady. Jednadvacetiletý pražský rodák se v sobotu dokázal oproti páteční první části kvalifikace o tři místa zlepšit a obsadil čtvrtou pozici.

Článek

Kvalifikaci na poslední Grand Prix mistrovství světa vyhrál lídr seriálu Gábor Talmacsi před španělským týmovým kolegou Hectorem Faubelem. Stejné pořadí je i v průběžném hodnocení MS, Maďar Talmacsi má náskok deset bodů. Třetí místo dnes obsadil další domácí jezdec Sergio Gadea.

Pešek při své rozlučce s nejslabší kubaturou i strojem Derbi absolvoval okruh ve Valencii o 763 tisícin sekundy pomaleji než Talmacsi. Pomohl si tak ve snaze vybojovat celkové třetí místo v šampionátu. Peškova výchozí pozice není ideální, na čtvrtém místě jej od aktuálně bronzového Japonce Tomojošiho Kojamy dělí 15 bodů. Kojamovi se však kvalifikace příliš nevydařila, obsadil v ní až patnáctou pozici.

"Moje derbi se od včerejška hodně zlepšila, nastavení bylo v pořádku, takže jsem mohl bez problémů soupeřit s nejlepšími," pochvaloval si Pešek na oficiálním webu svého týmu Valsir Seedorf Derbi. "Zítra budu muset odstartovat hodně dobře, abych se udržel v kontaktu s vedoucí skupinou. Talmacsi a Faubel určitě budou vepředu, takže bude důležité nalepit se na ně," dodal český jezdec.

Rossi měl v kvalifikaci havárii

V královské třídě MotoGP pokračovalo valencijské prokletí sedminásobného šampiona Valentina Rossiho, jenž na tomto okruhu loni ztratil po pádu šanci na zisk titulu. Slavný Ital měl hned v úvodu sobotní kvalifikace havárii v levotočivé zatáčce a při pádu si zlomil tři kosti v pravé ruce.

Je tak velmi nepravděpodobné, že by se v neděli postavil na start Grand Prix, v níž mu přitom stačilo získat bod, aby si udržel pozici vicemistra. Na tu si nyní může brousit zuby domácí Dani Pedrosa, který navíc podpořil své šance triumfem v kvalifikaci.

Osmadvacetiletý Rossi nikdy nebyl horší než druhý v celkovém pořadí jakékoli kategorie od svého vstupu do MS v roce 1996. "Ještě nejsem úplně rozhodnutý, zda opravdu nepojedu. Ještě nikdy v kariéře jsem nevynechal závod a nechci to udělat ani zítra. Ale jezdil jsem přes bolest v době, kdy jsem bojoval o titul, a teď jde o druhé místo. A to není úplně totéž," poznamenal Rossi.

Ve čtvrtlitrech si o čtyři příčky oproti pátku polepšil Karel Abraham, i tak ale jeho 21. pozice stačí stále jen na šestou řadu. Z pole position vyrazí Fin Mika Kallio.

Kvalifikace na Velkou cenu Valencie:
Do 125 ccm: 1. Talmacsi (Maď./Aprilia) 1:39,029, 2. Faubel -0,373, 3. Gadea (oba Šp./Aprilia) -0,727, 4. Pešek (ČR/Derbi) -0,763, 5. Nieto (Šp./Aprilia) -0,848, 6. Corsi (It./Aprilia) -0,971.
Do 250 ccm: 1. Kallio (Fin./KTM) 1:36,499, 2. Lorenzo (Šp./Aprilia) -0,167, 3. Takahaši (Jap./Honda) -0,457, 4. Simoncelli (It./Gilera) -0,546, 5. Barberá -0,561, 6. Bautista (oba Šp./Aprilia) -0,600, ...21. Abraham (ČR/Aprilia) -2,924.
MotoGP: 1. Pedrosa (Šp./Honda) 1:31,517, 2. Stoner (Austr./Ducati) -0,086, 3. Hayden (USA/Honda) -0,386, 4. De Puniet (Fr./Kawasaki) -0,446, 5. Guintoli (Fr./Yamaha) -0,557, 6. Tamada (Jap./Yamaha) -0,634.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články