Hlavní obsah

Smrž: Doma tam bude víc nervů, ale tlak a velké očekávání musím unést

BRNO

Jakub Smrž má za cíl při víkendovém pokračování mistrovství světa superbiků v Brně udržet osmé místo v průběžné klasifikaci. Po devíti dílech ze čtrnácti je totiž v pořadí za českým jezdcem pořádná tlačenice. "Všichni si myslí, že doma automaticky pojedu na bednu, ale já se to snažím brát reálně. Nikdo nemá každodenní recept na úspěchm," řekl Smrž.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž

Článek

Brněnská trať nepatří k vašim nejoblíbenějším, jak se tedy těšíte na nedělní domácí závod mistrovství světa superbiků?

Bude tam trošku víc nervů než před jiným závodem, ale každopádně se těším a věřím, že přijde hodně lidí. Nepopírám ale, že víc mi sedí třeba trať v Assenu, kde jsem letos stál poprvé za tři roky, co superbiky jezdím, na stupních vítězů.

Čím je pro vás Masarykův okruh těžký?

Obtížný je hlavně svou členitostí a v porovnání s ostatními okruhy mi přijdou i některé zatáčky moc široké, ale už jsem si za ta léta tak nějak zvykl. Ještě horší než profilová náročnost tratě pro mne ale bude doma velké výsledkové očekávání, ten tlak ale musím unést.

Uvědomujete si tedy, že fanoušci od vás očekávají útok na stupně vítězů?

Všichni si myslí, že doma automaticky pojedu na bednu, ale já se to snažím brát reálně. Nikdo nemá každodenní recept na úspěch. Při ideální souhře všech faktorů se můžu na stupně vítězů dostat, jenže při velké vyrovnanosti startovního pole taky můžu dojet dvanáctý.

Vnímáte doma hodně diváckou podporu?

Během závodu není čas koukat po tribunách, ale určitě je to cítit a dělá mi velkou radost, když těch lidí je tam hodně. Taková podpora je příjemná a já jen doufám, že se mi podaří nějak vrátit to divákům a fanouškům v podobě dobrých umístění.

Takže jaký máte osobní cíl pro brněnský závod?

Chci dopadnout co nejlépe. Pro mě je hlavně důležité posbírat co nejvíc bodů, protože ty v konečném důsledku rozhodnou o celkovém pořadí a já chci zůstat v elitní desítce.

V šampionátu zatím držíte osmé místo, s tím můžete být spokojen...

První polovina sezóny fakt vyšla až nad očekávání dobře, ale pozor, za mnou je to hodně našlápnutý. Důležité pro mne bude dojet před triem Checa, Byrne, Kijonari, na něž mám jen bod či dva k dobru. Cítím však, že i posun dopředu v celkové klasifikaci je ještě řešitelný. Ještě bude pět závodů, to je deset jízd a v nich hodně bodů k rozdělování.

Dostal jste se v kategorii superbiků mezi elitu, neláká vás přesun do královské třídy MotoGP?

Nemyslím, že by to pro mě byl krok dopředu. Seriál MotoGP má sice větší mediální propagaci, jenže závodní pole není tak vyrovnané a nadupané, taky motocykly jsou daleko dražší. Superbiky jezdím na vlastní ducati za tři milióny korun, zatímco pronájem stroje na MotoGP stojí desetkrát víc.

Reklama

Související témata: