Hlavní obsah

Loeb vede na Kypru o dvě minuty, Kresta desátý

LIMASSOL (Kypr)

Úvodní etapu Kyperské rallye vyhrál suverénně úřadující mistr světa Francouz Sebastien Loeb s citroënem. V šesti rychlostních zkouškách si vypracoval více než dvouminutový náskok a zamířil za čtvrtým letošním vítězstvím. Český pilot Roman Kresta z týmu Ford figuruje na desáté pozici za Finem Janne Tuohinem se Škodou. Další jezdec Škody Armin Schwarz je šestnáctý.

Článek

Za Loebem jsou překvapivě dva jezdci soukromých týmů. Druhé místo patří Němci Manfredu Stohlovi s dalším citroënem a třetí je zatím Nor Henning Solberg s fordem.

Fin Janne Tuohino z týmu Škoda Motorsport se v poslední dnešní erzetě posunul na šesté místo a za této konstelaci by bodoval do Poháru konstruktérů. Jeho kolega Armin Schwarz je šestnáctý poté, co jeho fabii při přejezdu z třetí erzety postihly problémy s alternátorem. Podle nových pravidel se může německý závodník vrátit do soutěže ve druhé etapě, jeho ztráta na Loeba však činí téměř 18 minut.

"Na přejezdu po třetí erzetě se nám přetrhl řemen alternátoru a bez dobíjení nemohla baterie dlouho vydržet. Snažili jsme se dojet do servisu, ale zůstali jsme stát asi 20 kilometrů před ním. Zítra budeme pokračovat a podle toho, co se tady děje, nemůže nikdo tušit, jaké pořadí bude v cíli," řekl zklamaný Schwarz, který byl před odstoupením dvanáctý.

Krestu dělí od poslední bodované pozice, která patří jeho týmovému kolegovi Tonimu Gardemeisterovi z Finska, půl minuty. "Je to opravdu hodně těžký závod. Snažím se jet tak, abych se vyhnul kamenům. Nejedu naplno, snažím se vyvarovat chyb, protože se tady dá snadno najet na kameny," uvedl Kresta.

Loeb v první polovině etapě bojoval o vedení s Norem Petterem Solbergem, bývalý světový šampion však kvůli problémům se svým subaru klesl až na jedenáctou pozici. Na první místo ztrácí přes sedm minut. Solbergův vůz měl nejprve potíže s turbodmychadlem, ke kterým se posléze přidaly problémy s elektronikou.

Další exmistr světa Fin Marcus Grönholm měl hned v první erzetě trable s motorem a do druhé etapy už nenastoupí. Lépe si zatím vede jeho kolega z Peugeotu Estonec Markko Märtin, kterému patří čtvrtá pozice.

Kyperská rallye - po první etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën)2:01:10,8
2. Stohl (Něm./Citroën)+2:04,2
3. H. Solberg (Nor./Ford)+3:01,8
4. Märtin (Est./Peugeot)+3:16,8
5. Warmbold (Něm./Ford)+3:44,3
6. Duval (Bel./Citroën)+4:47,7
7. Rovänperä (Fin./Mitsubishi)+5:04,7
8. Gardemeister (Fin./Ford)+5:26,7
9. Tuohino (Fin./Škoda)+5:47,2
10. Kresta (ČR/Ford)+5:56,8
...
16. Schwarz (Něm./Škoda)+17:58,3

Reklama

Související témata: