Hlavní obsah

Íránský plavec nevlezl do bazénu s Izraelcem, ale politiku odmítl

PEKING

V pekingském bazénu se měli v sobotu utkat zástupci dvou dlouho znesvářených národů, avšak měření sil plavců Izraele a Íránu skončilo dřív, než vůbec začalo. Muhammad Alirézaí měl v jedné z rozplaveb na 100 metrů prsa skočit do téhož bazénu jako Izraelec Tom Beeri, jenže ještě před startem se ze závodu odhlásil. Politické důvody ovšem v pondělí odmítl, prý byl nemocný.

Článek

Írán odmítá uznat suverenitu Izraele a dokonce výslovně zakazuje jakoukoli formu ekonomických styků s židovským státem. Kdyby se prokázal politický podtext celého odhlášení, hrozily by Íránu sankce. Mezinárodní olympijský výbor ale v pondělí vysvětlení Íránců přijal. Jeho mluvčí Giselle Daviesová v pondělí novinářům oznámila, že MOV žádné porušení olympijského reglementu neshledal.

"Sportovec stáhl svou účast v závodě kvůli nemoci, písemně to pak oznámil plaveckému svazu. Mluvili jsme také s představiteli jejich národního olympijského výboru a ti nám důrazně vysvětlili, že jejich sportovci tady budou závodit proti komukoli, bez ohledu na národnost. Jejich stanovisku věříme," prohlásila Daviesová.

Není to ovšem poprvé, co si íránský sportovec zápolení s izraelským protivníkem rozmyslel. Podobný případ už nastal v Aténách 2004; tehdy se reprezentant Íránu odhlásil z turnaje judistů. Tehdy mu k tomu íránská média dokonce gratulovala.

Reklama

Související témata: