Hlavní obsah

Pár z nouze jásá nad olympijskou odměnou za výdrž

Rio de Janeiro

Pouhých deset dnů před olympiádou získaly jistotu, že dostanou šanci nastoupit v Riu společně do čtyřhry. Byly týmem vytvořeným z nouze poté, co Karolína Plíšková účast na olympijských hrách odřekla. Byť spolu v minulosti odehrály jen dva zápasy, dvojice Lucie Šafářová, Barbora Strýcová se vrátí z Brazílie s bronzovými medailemi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Barbora Strýcová (vlevo) a Lucie Šafářová, držitelky bronzových medailí ve čtyřhře.

Článek

„Dva týdny před Riem jsme se dozvěděly, že Kája nejede. Jenže Petr Pála musel ještě zjišťovat, zda vůbec můžeme hrát společně," vzpomínala Barbora Strýcová po vítězné bitvě o bronz, kdy s Lucií Šafářovou završily výjimečnou jízdu turnajem. Právě ona měla podle původní nominace hrát jen dvouhru.

„Jednou jsme spolu nastoupily ve Fed Cupu, jenže za rozhodnutého stavu, když už nikdo nehraje s patřičným nasazením. A pak ještě v juniorkách," pátrala v paměti Lucie Šafářová.

Hned první zápas se pro český pár měl stát konečnou. Jenže odepisované duo vyřídilo sestry Williamsovy, obhájkyně titulu z Londýna a trojnásobné olympijské šampiónky. „Vítězství nás ohromně nakoplo. Věřily jsme, že můžeme hrát dobře a postoupit daleko. Moc jsme chtěly uspět," vykládala Strýcová. Šafářová přitom odehrála dva zápasy se zažívacími problémy, kdy tři dny nemohla jíst a prakticky nespala. „I přes všechny komplikace jsme se doplňovaly a táhly jedna druhou," přemítala Šafářová.

Rozjetý pár zastavily až Rusky

Kritickým okamžikem byl čtvrtfinálový souboj s dvojicí Vinciová, Erraniová. Český pár prohrával 4:6, 0:3. „To bylo hodně nahnuté," připustila Strýcová. Ale přišel postup mezi nejlepší čtyři. Jenže v semifinále byly Rusky Makarovová, Vesninová lepší. „Ale i tak jsme odehrály dobrý zápas a byly ohromně motivované do boje o bronz," ujišťovala Strýcová.

Komplikací byl fakt, že z druhé části turnajového pavouka bylo v semifinále poraženo české duo. „Nastoupit proti Lucce Hradecké s Andreou Hlaváčkovou bylo strašně těžké. Byly jsme nervózní, hlavně v úvodu se to projevilo," promítala si Šafářová vítěznou bitvu.

Na konci utkání zažívaly bronzové medailistky zvláštní pocity. „Nevěděla jsem, jestli se radovat, když jsou na druhé straně krajanky. Ale říkala jsem si, že jsme přece vyhrály, tak proč bych se neradovala. Když jsme si podaly ruce, tak jsme si v euforii zaskákaly," popisovala bezprostřední rozpoložení po posledním utkání na brazilských kurtech Strýcová.

„Byly jsme odměněny za vše, čím jsme si prošly. Tréninky, odříkání, nemoci, zranění. Když člověk vstane po problémech, jde dál, a pak získá medaili na olympiádě, jde o odměnu za všechnu snahu," přemítala devětadvacetiletá Šafářová. „Blesklo mi hlavou, že je to třeba moje poslední olympiáda. Večer před zápasem o bronz jsem moc přemýšlela, čím vším jsem si prošla, a jak jsem se vracela," připomínala Strýcová půlroční trest za dopingový nález v říjnu 2012. „Medaile je odměna za výdrž. Jsem dojatá, až se mi chce brečet," vykládala.

Reklama