Článek
„Zatímco bydlení je luxusní, možnosti stravování jsou ve srovnání s Turínem a Vancouverem menší. Pokud jsou v nabídce uvedené steaky, ve skutečnosti je k mání jen ryba a kuřecí maso," lamentoval Novák. „K dispozici je i čínská kuchyně, nějaké těstoviny a zelenina. Celkově je však nabídka menší, než na předešlých hrách, jichž jsme se účastnili," přemítal trenér rychlobruslařky, která obhajuje dvě zlaté a jednu bronzovou medaili z Vancouveru.
„To, co v kuchyni nabízí, je kvalitativně dobré a chutné," uvedla samotná Martina Sáblíková. „Úplně chybí hovězí maso, na něj musí holky zajít do jednoho řetězce fast foodu, který má ve vesnici restauraci," vysvětloval Novák.
Sáblíková i její týmová partnerka Karolína Erbanová se jen uličnicky usmívaly. Novák s cestami svých svěřenkyň do restaurace rychlého občerstvení nemá problém, byť jde o čas před závodem.
„V sezóně mě stejně holky pokaždé nutí, abych u dané restaurace zastavil. Dříve tvrdily, že se jim chce strašně na záchod a měly přesně zmapované, kde rychlé občerstvení je. Nyní už se naučily říkat: Vidíš to velké M, tam je parkoviště. Tudíž pokud se jedná o jednu nebo dvě návštěvy i v týdnu před závodem, nemám problém," říkal Novák ke značnému pobavení svých svěřenkyň.
V Sáblíkovou i Erbanovou má v ohledu stravování důvěru. „Dokážou se zříct jídla, které by jim neprospělo. Pokud si člověk vybere kvalitní sendvič, maso není rozhodně špatné. Navíc je k mání i spousta zeleninových salátů, což je pro tělo dobré," přiznával Novák, že nemá důvod adeptku na zlatou medaili nijak omezovat.
Neodmyslitelnou součástí stravovacího systému jsou energetické doplňky. „Jde o standardní režim, nesmírně důležitý hlavně pro regeneraci, jemuž jsou holky naučené ze závodů Světového poháru," vykládal Novák.