Hlavní obsah

Austrálie je zděšena výsledky vyšetřování. Tamní sport je prolezlý dopingem a podvody

Canberra

Obrovský sportovní skandál se nevyhnul ani Austrálii, která se dlouho pyšnila pověstí země široce vyznávající principy fair play. Jenže nyní Australané zjišťují, že jejich vrcholový sport je prolezlý dopingem a podvody. Vyplývá to ze závěrů ročního vyšetřování, které si objednala australská vláda. Navíc prokázalo silnou provázanost sportů s organizovaným zločinem.

Foto: Sport.cz

Australský sport postihl obrovský skandál.

Článek

"Výsledky jsou šokující a všechny australské fanoušky znechutí," konstatoval ministr spravedlnosti Jason Clare, který zprávu zveřejnil. "Zjistilo se, že užívání látek včetně peptidů, hormonů a nelegálních drog je mezi profesionálními sportovci rozšířené," dodal.

Odmítl však uvést konkrétní jména sportovců nebo klubů, aby neohrozil další vyšetřování. "Výsledky naznačují, že doping dodávají trenéři, členové týmů, lékaři a lékárníci," uvedl s tím, že v některých případech jde o systematické dopování celých týmů.

Sportovci prý neužívají jen "obvyklé" dopingové prostředky, ale stále častěji sahají i po preparátech, které vůbec nejsou určené pro lidi. Profesionální sport se potýká i s korupcí a sázkařskými gangy.

"Kdo bude chtít podvádět, chytíme ho. Kdo bude chtít manipulovat s výsledky, chytíme ho," prohlásila v reakci na zprávu ministryně sportu Kate Lundyová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články