Hlavní obsah

Bonds kvůli steroidům čelí obvinění z křivé výpovědi

SAN FRANCISCO

Rekordman v počtu homerunů dosažených v elitní MLB Barry Bonds podle prokurátorů užíval steroidy a pak o tom lhal před velkou porotou federálního soudu. Pálkaře proto obvinili z křivé výpovědi a maření spravedlnosti. Za první přečin mu hrozí pět let vězení, za druhý může jít za mříže až na deset let.

Článek

Žaloba podaná u soudu v San Francisku, kde v dresu místních Giants strávil Bonds většinu kariéry, je dalším výsledkem vyšetřování činnosti laboratoře Balco. Ta vyráběla anabolické steroidy včetně dlouho nezjistitelného THG a mezi jejími klienty byli například sprinteři Tim Montgomery a Marion Jonesová. Někdejší královna stovky už nedávno přiznala, že v kauze Balco lhala a užívala zakázané látky. Vzápětí vrátila všech pět medailí z olympijských her v Sydney.

S laboratoří, jejíž vedení skončilo kvůli distribuci zakázaných látek ve vězení, je spojován i Bonds. Slavný pálkař v roce 2003 před velkou porotou uvedl, že nikdy vědomě neužíval nedovolené podpůrné prostředky. Podle prokurátorů lhal. "Během vyšetřování se objevily důkazy včetně pozitivních dopingových testů na přítomnost anabolických steroidů a dalších látek zvyšujících výkonnost u Bondse i dalších profesionálních sportovců," uvádí obžaloba.

Třiačtyřicetiletý pálkař, kterému v San Francisku skončila smlouva a poohlíží se po novém angažmá, podle svého právníka vinu popírá. Komisionář MLB Bud Selig prohlásil, že bere obvinění velmi vážně a bude proces bedlivě sledovat. Rozhodnutí prokurátorů komentoval i americký prezident George Bush. "Prezident je velmi zklamaný, že tohle slyší. Jednoznačně je to smutný den pro baseball," řekl tiskový mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Reklama