Hlavní obsah

Boswell chce vrátit aspoň jeden titul v těžké váze do USA

HELSINKY

Po pěti letech se může alespoň jeden titul profesionálního mistra světa v těžké váze vrátit do rukou amerického boxera. V sobotu v Helsinkách bude dvaačtyřicetiletý Cedric Boswell usilovat o mistrovský pás organizace WBA v souboji s Rusem Alexandrem Povětkinem, který se stal šampionem v srpnu díky vítězství na Uzbekem Ruslanem Čagajevem.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Rus Alexander Povětkin s pásem pro nejlepšího boxera v těžké váze organizace WBA.

Článek

Zápas v Hartwall Areně bude duelem bývalých sparringpartnerů. Boswell má za sebou 35 vítězství a jedinou porážku, kterou utrpěl v roce 2003 s Jameelem McClinem. Od té doby vyhrál čtrnáctkrát po sobě. V tak významném utkání však ještě neboxoval.

"Mám šanci přivézt zpátky do Ameriky titul v těžké váze, to je pro americký box to nejdůležitější," uvedl Boswell. Posledním americkým mistrem světa v elitní kategorii byl v 2006 Hasim Rahman, jenž měl v držení pásy WBA, WBC a IBF.

Povětkin, olympijský vítěz z Atén, dosud v profiringu neprohrál. Na kontě má 22 vítězství, z toho 15 k.o. Sobotní souboj bere jako další krok ke svému hlavnímu cíli. "Mým snem je utkat se s Vladimirem Kličkem. Dokud se mi to nepovede, s boxem nepřestanu," řekl dvaatřicetiletý Rus na adresu šampiona organizací IBF, WBO a IBO. Jeho bratru Vitalijovi patří zbývající pás WBC.

Téměř vyprodaná Hartwall Arena se těší hlavně na souboj populárního finského boxera Roberta Heleniuse s Britem Dereckem Chisorou o evropský titul v těžké váze.

Reklama