Hlavní obsah

Boxera Konečného čeká za mořem boj o titul. A v létě ukončím kariéru, prozradil

Praha

Od pondělí do středy maká v Německu pod dohledem kouče, od čtvrtka si drsné tréninkové dávky servíruje doma sám. Devatenáctého dubna čeká 35letého Lukáše Konečného ve Washingtonu nejspíš životní duel. Každopádně má být ale jeho soubojem posledním. Už nyní nejlepší český profiboxer říká, že i když vyhraje, v létě svou aktivní kariéru ukončí.

Foto: Jitka Stupková

Český boxer Lukáš Konečný při zápase o titul mistra Evropy proti Francouzi Achourovi.

Článek

Pro zástupy evropských boxerů je šance bojovat o titul šampióna WBO ve střední váze na americké půdě životním snem. Je to tak i ve vašem případě?

Právě že moc ne. Nikdy jsem to tak neprožíval... (Konečný boxoval v zámoří jen jako amatér v roce 1999 na MS v Houstonu, kde získal bronz – pozn. red.) Každý o tom teď sice mele, že to bude můj vrchol kariéry, ale pro mě by bylo daleko lepší boxovat v Evropě. A ještě líp doma v Brně.

Nicméně vaše utkání proběhne ve Washingtonu na večeru významné stáje Golden Boy Promotions, bude se vysílat na placené televizi. Jste připravený na to, že zájem, který o vás v Americe bude, se s evropským trhem nedá srovnávat?

Myslím, že mám za ta léta tolik zkušeností, že už mě to nerozhodí. Určitě se nebudu stresovat. Vnitřně jsem smířený s tím, že to bude můj poslední zápas v kariéře, takže ho můžu odboxovat uvolněně a bez tlaku. Samozřejmě bych se rád rozloučil výhrou, ale když prohraju, tak se mi nezhroutí svět.

Vážně vás nic nezviklá? Ani kdybyste vyhrál a měl šanci obhajovat titul a přijít si na opravdu slušné peníze?

Vážně, to je moje poslední rozhodnutí. Jestli ho pak změním, teď nedokážu odhadnout. Teď si ale myslím, že v létě skončím.

Váš americký protivník s kubánskými kořeny Peter Quillin je o pět let mladší a vyhrál všech svých třicet zápasů v profiringu. Je podle vás velkým favoritem?

Procentuálně bych to odhadl na 80 ku 20 pro něj. Navíc boxuje doma, je to těžkej soupeř.

Už jste si ho nakoukal na videu?

Zatím na to nemám chuť, ale určitě to ještě přijde a trochu si ho nastuduju.

Ve druhé polovině minulého roku vás trápily vleklé problémy s očima. Už jste tedy zaznamenal zlepšení?

To rozhodně, už to zdaleka není tak hrozné. Tvrdě makám, váhu mám tak šest kilo přes, to je dobrý. Když přišla nabídka boxovat v Americe, nezačínal jsem od nuly.

Šel byste do ringu i ve chvíli, kdyby to nebyl souboj o titul mistra světa?

To asi ne. Pokud by to nebylo o mistrovský titul, tak by mi to za to asi nestálo. Zdravotně by to ale pro mě neměl být žádný risk.

Hrály tedy nějakou roli i peníze?

Jsou nejlepší, co jsem v kariéře měl, na druhou stranu zase nijak výrazně nepřevyšují moje předchozí výdělky z velkých zápasů (spekuluje se o částce 130 tisíc dolarů – pozn. red.).

Máte už představu, co bude, až s boxem seknete?

Já s ním úplně neskončím. Chci být pořád u ringu, ať už jako trenér, manažer, nebo promotér. Vezměte si, že já už konec zvažuju delší dobu. Rozjel jsem nějaké podnikatelské aktivity, mám s kamarádem hospodu. Není to sice žádná hitparáda, ale na přežití to bude. Taky vím, že budu pořád sportovat, hlavně běhat, protože mně to jídlo a pití vážně moc chutná.

Dlouhá léta jste byl považován za jasnou českou profesionální jedničku. Kdo převezme vaše místo?

No... Nějaké šance tady jsou. Někteří kluci mají smůlu, že boxují jen doma. Kdyby se jim podařilo prorazit ven, bylo by to s nimi lepší. To si taky dávám jako úkol do budoucna: vychovat špičkového boxera.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.