Hlavní obsah

Jarošík jde do CSKA Moskva, dohodl se na pětileté smlouvě

PRAHA

Fotbalový záložník pražské Sparty a české reprezentace Jiří Jarošík (25) se v sobotu v Moskvě dohodl na pětiletém kontraktu s CSKA Moskva. Začátkem tohoto týdne budou kluby jednat o finančních podmínkách přestupu, jde však údajně o největší nákup v dějinách ruského fotbalu.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Jiří Jarošík

Článek

"CSKA sice není věhlasný západoevropský klub, ale nabídli mi velmi kvalitní podmínky, dokonce vyšší, než nabízeli zájemci z Anglie a Německa. CSKA je velmi ambiciózní, a jak mi řekl i ukázal prezident klubu, dělá všechno pro to, aby se dostal mezi přední evropské kluby. Po zvážení všech možností a toho, co jsem viděl a slyšel, jsem se rozhodl podmínky kontraktu akceptovat," řekl deníku Právo do telefonu z Moskvy Jiří Jarošík.

Skvělé podmínky

Jeho manažer Pavel Zika dodal: "Přiletěli jsme do Moskvy s Jirkou a jeho přítelkyní Veronikou v sobotu. Prohlédli jsme si zázemí klubu, který buduje obří krytou arénu, ale také zajímavosti města. Jednání bylo velmi korektní, prezident CSKA Ginev je velkorysý, o Jarošíka velmi stojí a kolem něho by chtěl vybudovat kvalitní tým. Hovořili jsme také o bydlení, letenkách do Prahy a automobilu. Ve všem vychází klub hráči vstříc. Ve středu by se měl Jirka vrátit a připojit se k mužstvu, které už zahájilo přípravu."

Jarošík jako špílmachr

Hra CSKA by se měla točit kolem Jarošíka, který by plnil přibližně stejné úkoly jako ve Spartě. Velmi spokojený je i trenér Gazzajev, který vede CSKA i ruskou reprezentaci. V klubu má sedm adeptů dresu národního mužstva.

"Mužstvo se připravuje v blocích v zahraničí. V únoru bude pět dní v Moskvě a tehdy by měla opět přiletět Jirkova přítelkyně a měli by si vybrat bydlení. Připraveno bude podle jejich představ několik variant bytů a domků," dodal Zika.

Dohoda klubů v týdnu

"Na jednání poletíme do Moskvy v první polovině týdne. Prezident klubu zná naše podmínky a podle informací, které telefonoval manažer Zika by dohoda neměla být problém. Do Moskvy poletím v posledních měsících už poněkolikáté a musím říct, že jednání s představitelů klubů byla vždy korektní a rychlá. Oni nesmlouvají, ale co se dohodne, to splní v termínu," řekl Právu generální ředitel Sparty Miroslav Pelta. Samozřejmě, že bych měl rád Jarošíka v mužstvu, ale už při podpisu trenérské smlouvy jsem věděl, že s nějvětší pravděpodobností odejde. Na tuto variantu se také připravíme herně," uvedl kouč Jiří Kotrba.

CSKA Moskva sice skončil v ligové tabulce první (v Rusku se hraje systémem jaro-podzim), ale podle tamních pravidel musel sehrát s Lokomotivem Moskva tzv. zlatý zápas, protože oba měli v tabulce stejně bodů. Tento zápas CSKA prohrál, ale na podzim vstoupí do druhého předkola Ligy mistrů.

Největší přestup v historii Ruska

Sparta drží slovo a nechce hovořit o přestupových částkách. Za Jarošíka asi nedostane uvažovaných 150 miliónů korun, ale podle ruských internetových a mediálních zdrojů by za něho, Mareše, Horáka a Šírla měla zinkasovat v přepočtu částku mezi 180 a 210 milióny korun. Za trojici, která podešla do Petrohradu, by Sparta měla dostat kolem 45 mil. korun. Podle ruských zdrojů však v každém případě v případě Jarošíka půjde o největší přestup v historii ruského fotbalu.

V první polovině ledna chce vedení Sparty realizovat ještě některé odchody hráčů, zřejmě převážně v rámci republiky, a to přestupy nebo hostováním. Například Svoboda a Mynář by mohli zamířit do Příbrami.

Je také pravděpodobné, že dojde k posílení kádru. V kuloárech se hovoří například o olomouckých Urbánkovi a Kováčovi. Uzavřena není z pohledu Sparty ani varianta návratu Kolouška, byť stejný zájem má Liberec. "Určitě větší příležitost dostanou mladíci z našeho kádru," zdůraznil Kotrba. Jarošíkovu úlohu by si mohli ze stávajícího kádru rozdělit směrem dopředu Zelenka a dozadu Petráš nebo Sivok

Reklama