Hlavní obsah

Ještě jeď Velkou a až pak skonči! Stromský po triumfu v Pardubicích děkoval manželce

Pardubice

Jako vítr prosvištěl cílem, kroutil hlavou a donekonečna křičel: „Jóóó, je to tam!" Žokej Marek Stromský nedělnímu triumfu ve Velké pardubické dlouho nemohl uvěřit. „Je to neskutečný," soukal ze sebe šťastný vítěz 125. ročníku slavného dostihu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Stromský se dělí o triumf ve Velké pardubické se svými dětmi.

Článek
Fotogalerie

Velkou jste už jednou vyhrál, ovšem byl jste nakonec diskvalifikovaný. Cítíte zadostiučinění?

Je to trošku satisfakce po diskvalifikaci s Amant Grisem. Jsem rád, že se mi to povedlo na Nikasovi, sezóna se pro nás nevyvíjela moc dobře, Nikas měl také smůlu. Je super, že nám to oběma vyšlo.

Co se vám honilo hlavou, když jste proběhl cílem?

Prožíval jsem a stále prožívám něco nepopsatelného. Byl to nejkrásnější zážitek, který jsem zatím měl.

Když jste vběhl do cílové rovinky, věřil jste, že první místo udržíte?

Já jsem stále čekal, že se někdo přiřítí zezadu a předběhne mě. Když se pořád nic takového nedělo, myslel jsem, že se mi to zdá. Jsem nadšený. Byl to krásný závod, půda byla ideální, Nikas šel výborně.

Dostih nedokončila polovina koní, byl hodně náročný?

Velká je vždycky náročná, musíte si dávat pozor na volné koně. Snažil jsem se Nikase vést tak, aby viděl na každý skok. Skákal skvěle, odvděčil se mi za to. Ukázal, že je to nejlepší kůň.

Prý jste po závodě posílal děkovnou esemesku faráři...

Jsem věřící, pan farář se jmenuje Alfréd Volný. Bylo mi kdysi předpovězeno, že vyhraju Velkou, když budu mít špatnou sezónu. Letos se mi nedařilo, vyhrál jsem pouze dva dostihy, takže se to potvrdilo. Panu Volnému chci moc poděkovat, i když se mi nevedlo, pokaždé přijel a dal mi požehnání.

Byl jste předurčen k triumfu?

To ne, ale vždycky mi dal požehnání, ať se nic nestane a ať to vyjde. A děkuji také svojí manželce, neboť jsem chtěl s ježděním skončit.

Kdy jste chtěl skončit?

Už loni. Ale ještě jsem se do toho dal. Letos sezóna nebyla úspěšná, gradovalo to k tomu, že snad ani Velkou nepojedu. Žena mi řekla, jeď ještě Velkou, až pak skonči, nebo si to rozmysli.

Skončíte nyní?

Je to ještě brzo, zatím mi nedochází, že jsem vyhrál.

Jaké budou oslavy?

Ještě nevím, nemůžu se z toho všeho vzpamatovat. Zatím mi nedošlo, že jsem vyhrál.

Reklama