Hlavní obsah

Váňa se s Tiumenem opět kvalifikoval na Velkou pardubickou

Pardubice

Žokej Josef Váňa v říjnu opět pojede Velkou pardubickou, kterou už osmkrát vyhrál. V kvalifikačním dostihu skončil s Tiumenem na čtvrtém místě. Zvítězil Kasim s žokejem Marcelem Novákem, před Tiumenem doběhli ještě Gauner Danon a Soros, v jehož sedle byl Váňův syn Josef.

Foto: Milan Křiček

Josef Váňa a Tiumen.

Článek

"Já nevím, jak pro něj, ale pro mě je to lahodné svezení, a proto jsem se rozhodl, když takhle dobře přezimoval, že to ještě zkusíme," řekl Váňa po kvalifikaci. "Do Velké daleko, jsou dva měsíce. Tiumen musí být po tomhle dostihu v pořádku a za pár dnů vyhlásíme ortel. Když Velká, tak s Tiumenem, kdy budeme v pořádku," dodal.

Jednašedesátiletý Váňa před rokem řekl, že s ježděním skončil. Nakonec se ale rozhodl startovat v letošním 124. ročníku Velké pardubické, aby se se slavným dostihem rozloučil důstojněji než loni, kdy spadl a cílem prošel pěšky.

V kvalifikaci se Tiumen podle svého zvyku držel na konci pole a až v závěru zrychlil. "Bylo to příšerně rychlé, že se chudák děda celý dostih trápil s tempem, ale potom, jak vylezl na trávu, tak bylo vidět, že ostatní tempo přehnali, a posunoval se dopředu. Kdyby to bylo o kilometr dál, tak by se posunul dál dopředu," řekl Váňa po dostihu dlouhém 5800 metrů. Velká pardubická se běhá na 6900 metrů.

S třináctiletým hnědákem Tiumenem triumfoval Váňa ve Velké pardubické třikrát stejně jako s Železníkem, jednou vyhrál s Vronským. Slavná steeplechase se letos poběží 12. října.

Reklama

Související témata: