Hlavní obsah

Pljuščenka porazil náhradník Sandhu

COLORADO SPRINGS (USA)

Ani ojedinělá kombinace se dvěma čtvernými toeloopy nestačila Jevgeniji Pljuščenkovi na vítězství ve finále Grand Prix. Světový šampion v krasobruslení z Ruska dostal za volnou jízdu méně bodů než Kanaďan Emanuel Sandhu a po téměř dvou letech byl na velké soutěži poražen. Vavříny sbíral Pljuščenko od olympiády v Salt Lake City.

Článek

Do Colorada Springs se přitom Sandhu původně nekvalifikoval, ale když se odhlásil ze zdravotních důvodů Američan Tim Goebel, nahradil jej ve startovní listině. Rozhodčí dali přednost Sandhuově volné jízdě a v konečném pořadí předstihl Pljuščenka o tři body. Vítězná trofej i prémie 35 tisíc dolarů tak nečekaně patřila Kanaďanovi, ruský favorit obdržel o deset tisíc méně.

"Překvapilo mě, že jsem až druhý," neskrýval rozpaky Pljuščenko. "Většinou je ten nový systém pro mě dobrý," divil se. Sandhu se omezil při hodnocení jen na to, že podal prvotřídní výkon. "Dárkem k Vánocům pro mě bylo už to, že jsem mohl ve finále startovat," dodal.

Mezi ženami naopak udržela vedení i ve volné jízdě Fumie Suguriová z Japonska, která za sebou nechala americkou obhájkyni titulu Sashu Cohenovou. Ta neunesla porážku už v krátkém programu, v sobotu působila na ledě příliš laxně a bez emocí, navíc dvakrát upadla.

Prvenství ve sportovních dvojicích patřilo suverénním Číňanům Šen Süe, Čao Chung-po a mezi tanečními páry Taťjaně Navkové a Romanu Kostomarovovi z Ruska.

Výsledky - konečné pořadí:
Muži:
1. Sandhu (Kan.)228,29 b
2. Pljuščenko (Rus.)225,18
3. Weiss (USA)198,35
Ženy:
1. Suguriová (Jap.)182,08
2. Cohenová (USA)177,48
3. Arakawaová (Jap.)167,57
Sportovní dvojice:
1. Šen Süe, Čao Chung-po (Čína)196,08
2. Totmjaninová, Marinin (Rus.)177,30
3. Petrovová, Tichonov (Rus.)166,76
Taneční páry:
1. Navková, Kostomarov (Rus.)175,91
2. Denkovová, Stavijski (Bulh.)163,30
3. Belbinová, Agosto (USA)161,25

Reklama