Hlavní obsah

Toronto uvidí souboj nejvýše nasazených

Jako nůž máslem prošla turnajovým pavoukem v Torontu belgická tenistka Justin Heninová. Turnajová jednička dnes může své vítězné tažení ukončit ziskem šestého letošního titulu. V cestě jí ovšem stojí druhá nasazená hráčka, Jelena Jankovičová ze Srbska.

Článek

Světová jednička Heninová už několik let potvrzuje své výjimečné postavení v ženském tenise a ani letošní sezona není výjimkou. Belgičanka v tomto roce prohrála všeho všudy čtyři zápasy: na úvod sezony nestačila v pařížské hale na Lucii Šafářovou, v Miami podlehla ve finále Sereně Williamsové, v Berlíně byla nad její síly Ruska Kuzněcovová a ve Wimbledonu překvapivě ukončila její cestu za titulem Marion Bartoliová. Ve všech ostatních zápasech Heninová ale zvítězila a díky 42 výhrám už si letos dokráčela pro pět titulů, včetně grandslamového na French Open. Po několika týdnech se na kurtech objevila nyní v Torontu, kde znovu prokazuje svou sílu. Bez ztráty setu tu totiž porazila kvalifikantku Klepacovou, Číňanku Pengovou, Nadiu Petrovovou z Ruska a v semifinále i další Číňanku Yanovou.

Poslední překážkou v její cestě za dalším triumfem je Jelena Jankovičová. Zatímco u Heninové letošní výsledky nijak nevybočují, Srbka prožívá zatím nejlepší rok své kariéry. Světová trojka během své profesionální dráhy získala pět titulů a čtyři z toho právě letos. Jankovičová zahájila sezonu vítězstvím v Aucklandu a to, že umí hrát na všech površích, prokázala i ziskem titulu v Charlestonu a v Římě na antuce a poté i na trávě v Birminghamu. Přechod na americké betony jí hned nevyšel; v San Diegu sice porazila domácí Kingovou, v dalším kole ale skončila na raketě Marie Kirilenkové. Jenže v Los Angeles pak až v semifinále nestačila na pozdější vítězku turnaje, krajanku Ivanovičovou, a skvělou formu si přivezla i do Toronta. Tady, podobně jako Heninová, dlouho nenarazila na soupeřku, se kterou by měla problémy - Pelletierovou smetla 6-0 6-1, ve dvou setech si potom poradila i s Bammerovou a Francouzkou Razzanovou. Vážnější problémy měla až v semifinále, kde s Golovinovou prohrála první set, aby nakonec zvítězila 5-7 6-3 6-2.

Dnes Jankovičovou čeká nejtěžší možná soupeřka, na kterou navíc nemá vůbec dobré vzpomínky. V posledních třech sezonách se totiž Srbka s Heninovou utkala šestkrát a pokaždé odešla poražena. Prvních pět zápasů bylo dramatických a vždy je rozhodl až třetí set, letošní utkání na French Open ale skončilo jasným vítězstvím Belgičanky 6-2 6-2. Tato bilance je jedním z důvodů, proč bookmakeři považují Heninovou za jasnou favoritku, na kterou vypsali kurs 1.20. Myslíte si, že rozjetá Jankovičová zlomí své prokletí? Potom si vsaďte na ni, kurs je vysokých 3.60.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.