Hlavní obsah

Berdycha žene na US Open olympijské sebevědomí

NEW YORK

Z tenisty Tomáše Berdycha čiší na US Open sebevědomí, které nabral čtvrtfinálovým úspěchem na olympijských hrách. Osmnáctiletý hráč postoupil na dvorcích v areálu ve Flushing Meadows do osmifinále a dosáhl svého životního grandslamového výsledku. V úterý se v New Yorku střetne s Němcem Tommym Haasem o účast ve čtvrtfinále a není bez šance.

Článek

Berdych hraje pátý grandslam kariéry a nejdále se před US Open dostal do druhého kola. Na olympiádě v Aténách ale porazil světovou jedničku Rogera Federera a narostla mu křídla. "Prostě je to v hlavě. Když si člověk věří, zahraje věci, na které by si dřív ani netroufl," řekl Berdych. "Mám formu i sebevědomí a krom toho, na kurt musíte jít s tím, že vyhrajete, jinak nemá smysl tam chodit," doplnil tenista.

Ve třech zápasech zvládl Berdych dvě pětisetové bitvy a pokaždé to byl on, kdo zvedl na konci ruce nad hlavu. V prvním kole pokořil Švéda Björkmana a v neděli Michaila Južného. "Mám tři výhry, takže jsem spokojený, protože Rus je dobrý hráč. Forma je skvělá a doufám, že mi vydrží do dalšího zápasu," přál si Berdych v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Južného nakonec unavil

O čtyři roky starší Južnyj přitom do duelu s Berdychem vstoupil ve velkém stylu. "Pokusil se vyhrát první set, protože měl trošku problémy se stehenním svalem," řekl Berdych, a proto věděl, že čím déle udrží soupeře na dvorci, tím lépe. Nakonec rozhodl až pátý set, ve kterém dvakrát vzal soupeři podání a ruský protivník se už na odpor nevzmohl.

"Přejel jsem ho," řekl Berdych, který si svými výkony řekl o nominaci na baráž Davisova poháru koncem září v Paraguayi. Postupem do osmifinále US Open vydělal 70 000 dolarů, tedy polovinu částky, kterou získal na odměnách za uplynulých osm měsíců.

Proti Haasovi chce zahrát na 110%

O čtvrtfinále se 68. hráč světa utká s Tommym Haasem. Němec byl před dvěma lety druhý v žebříčku ATP a daří se mu návrat po skoro rok a půl dlouhé pauze, způsobené operací ramena. V dubnu vyhrál turnaj v Houstonu a v červenci v Los Angeles a v žebříčku už se posunul na 30. místo. "Proti takhle dobrému musím jít na kurt a pokusit zahrát na sto až sto deset procent svého maxima. Konkrétní taktiku na něj nemám," řekl Berdych.

Reklama