Hlavní obsah

Daviscupový kapitán Navrátil: Rosol se mi v Paříži líbil, nominaci by si zasloužil

Místo bojů o trofeje čeká letos české tenisty v Davisově poháru zápas o záchranu v elitní Světové skupině. A nehrající kapitán Jaroslav Navrátil už spřádá plány na baráž, byť jeho tým zatím nezná ani jméno soupeře. „Nejlepší by pro nás byl, když postoupí, Ekvádor doma,“ uvažoval Navrátil během sledování challengeru v Prostějově.

Foto: Petr Horník, Právo

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Článek

Co jste na tenisovém French Open říkal výkonům Štěpánka s Berdychem?

Moc jsem toho nevysledoval. Radek měl velice těžký los. Podlehl Gasquetovi, který je ve vynikající formě. Tomáš prohrál s neznámým Francouzem, ač v prvních dvou setech tvořil hru a utkání měl ve své režii. Byl z toho velice špatný, protože grandslam je pro každého tenistu nejvíc. Navíc obhajoval dost bodů.

Štěpánek měnil techniku servisu. Může to být problém?

Určitě, a může se s tím rvát delší dobu. Neumím se sice do toho vžít, ale když jsem se bavil s Ivanem Lendlem, shodli jsme se, že předtím Radek servíroval lépe. Měnit techniku servisu ve skoro 33 letech není jednoduché.

Jak dlouho ještě Štěpánek s ohledem na věk a zdravotní problémy bude moci hrát Davis Cup po celé tři dny?

Fyzicky se pořád cítí skvěle. S kondičním trenérem pracují pořád. Davis Cup je ale úplně něco jiného než běžné turnaje. Na grandslamech má vždy den volno, na menších turnajích zase nehraje čtyřhru. Těžká utkání v pátek, sobotu i neděli, to je strašně složité. Proto se v září klidně může stát, že bude hrát jen dva dny. Pokud by to tak chtěl, určitě bych ho chápal.

Může být hráčem, který ho jednou v budoucnu nahradí, Lukáš Rosol, jenž nyní zazářil v Paříži?

Viděl jsem v Paříži všechny jeho duely a moc se mi líbil. Jeho hra byla nahoru dolů, ale teď zlepšil servis a ustálil výkonnost. Z těch hráčů, kteří přicházejí v úvahu, je určitě nejvýš a nominaci by si i zasloužil. Vše nasvědčuje tomu, aby v týmu byl.

Co debl? Lukáš Dlouhý nemá stálého parťáka, a to je určitě komplikace. Pořád preferujete dvojici Berdych, Štěpánek, nebo máte i jiné varianty?

Pokud by vše směřovalo k tomu, že Radek by hrál jen dva dny, tak pár Berdych, Štěpánek je jasnou volbou. Zvlášť když Lukáš má své problémy, které, nenalezne-li rychle stabilního spoluhráče, se budou jen a jen prohlubovat.

Už jste se zamýšlel nad možnými soupeři v zářijové baráži?

Nejlepší by pro nás byl, když postoupí, Ekvádor doma. Přijatelní jsou i soupeři jako Belgie či Nizozemsko, s nimiž bychom hráli také v domácím prostředí. Naopak doslova šibeniční soupeř by bylo Švýcarsko s Federerem a Wawrinkou venku. V Paříži mi Roger potvrdil, že kvůli startu na olympiádě chce Davis Cup hrát.

Reklama

Související témata: