Hlavní obsah

Mantilla přemohl rakovinu kůže, slunce pořád nemá v lásce

PRAHA

Španělský tenista Felix Mantilla byl desátým hráčem světa a uznávaným antukářem, ale v současné době je pro něj i start na challengeru v Praze velkým úspěchem. Na konci roku 2005 se od lékařů dozvěděl šokující diagnózu, na zádech se mu objevila rakovina kůže. Boj se zákeřnou nemocí zvládl, ale úplně se mu změnil život.

Článek

Nemoc podle lékařů způsobilo sluneční záření. I když Mantilla netrénoval s odhalenou horní polovinou těla, škodlivé paprsky zasahovaly jeho obličej a zhoubný nádor se pak může objevit kdekoliv na těle.

Proto se dvaatřicetiletý Španěl snaží před sluncem co nejvíce chránit. I v nevlídném počasí na Štvanici měl na hlavě kšiltovku s ochranou krku, kterou kdysi nosil Ivan Lendl. "Nosím ji, protože mi to řekl lékař," řekl novinářům během turnaje ECM Prague Open. S výrobcem svého oblečení spolupracuje i na tom, aby mu připravil triko s dlouhým rukávem a kalhoty pod kolena. "Musím to vyzkoušet v tréninku. Kalhoty nebudou problém, ale u trička nevím, jestli to bude pohodlné."

Raději hraje pod zataženou oblohou, takže ve vítězném zápase s Tomášem Zíbem pro něj byly podmínky ideální. "Určitě mám toto počasí radši, nepřemýšlím tolik o slunci," pochvaloval si.

Se Zíbem bojoval tři sety, než se mohl radovat z vítězství. "Tomáš hrál doma a byl velmi motivovaný. Měl jsem také štěstí, protože dvakrát podával do zápasu," komentoval vyrovnané utkání.

Hlavním cílem je být zdravý 

Ve druhém kole se Mantilla utká s druhým nasazeným Diegem Hartfieldem z Argentiny, ale výsledky pro něj v této chvíli nejsou až tak podstatné. Ke štěstí mu stačí, že může opět hrát tenis. "Nečekal jsem, že ještě někdy budu hrát turnaje. Možná proto si více než dříve užívám každý zápas."

Návrat byl pro něj těžký, ale vlastní výkony na kurtu ho zatím příjemně překvapují. "Jsem bojovník a nechtěl jsem tak končit. Teď je pro mě hlavním cílem být zdravý, abych mohl hrát," vysvětlil.

Nehodlá cestovat tolik jako dřív, v této chvíli chce hrát jen turnaje na evropském kontinentu. I na tom je vidět, jak se jeho žebříček hodnot změnil. "Taková zkušenost člověku trochu zpřehází priority. Na kurtu chci vyhrát, ale užívám si také toho, že jdu na procházku nebo třeba do kina."

Během nucené pauzy stihl udělat přijímací zkoušky na univerzitu a letos by chtěl začít studovat historii a humanitní vědy. Tenis už zdaleka není jeho jedinou životní náplní.

Reklama