Hlavní obsah

Kubová suverénně prošla do boje o finále, Frantovi osobák k postupu nestačil

Kwangdžu
Aktualizováno

Znakařka Simona Kubová splnila první individuální cíl a na mistrovství světa v korejském Kwangdžu si v pondělní rozplavbě zajistila časem 59,95 sekundy bezproblémový postup do večerního semifinále závodu na 100 metrů. Další chomutovský znakař Tomáš Franta posunul na stovce hranici vlastního českého rekordu na 54,16 sekundy, na dvacátém místě jej ale od postupové šestnáctky dělilo třináct setin sekundy.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Simona Kubová se připravuje na start rozplavby znakařské stovky.

Článek
Fotogalerie

Kubová - za svobodna Baumrtová - dohmátla tři desetiny za osobním maximem a do boje o finále prošla z osmého místa. „Sice jsem si první start odbyla včera se štafetou, ale stejně jsem byla dost nervózní. Nebyl to špatný závod, čas pod minutu vždycky potěší, jen se mi úplně nepovedla obrátka," hodnotila po rozplavbě nejzkušenější závodnice české výpravy.

Sedmadvacetiletá reprezentantka v neděli pomohla kraulařské štafetě k jedenáctému místu, které znamenalo zajištění účasti na olympijských hrách v Tokiu, na oslavy s českým kvartetem ale nebyl prostor ani síla. „Byly jsme úplně zničené, jen jsme ležely a koukaly na filmy. Nakonec jsem musela alespoň obejít vesnici, abych rozehnala laktát. Hodně nás to vyčerpalo," vyprávěla.

I proto Kubová po stovce s potěšením kvitovala první padesátku za 29,02 sekundy. „To je rychlé. Druhá padesátka ale byla horší, trochu jsem tam tuhla. Večer musím zlepšit obrátku a v druhé polovině zrychlit," plánovala. Z osmého nejrychlejšího času v rozplavbě nechtěla ale směrem k semifinále nic vyvozovat. „Postup je samozřejmě tajné přání. Jsem tady, abych posouvala své hranice, ani to ale nemusí večer stačit," přemítala.

Před dvěma lety na šampionátu v Budapešti Kubová ve finále stovky nechyběla a obsadila sedmé místo.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Simona Kubová kontroluje startovací zařízení před rozplavbou stovky na MS v Kwangdžu.

Startovací lišty zlobily, Franta musel čekat

Už při rozplavbách žen dělaly neplechu startovací lišty, které znakařům pomáhají při odrazu ve vodě, při závodu mužů se potíže začaly stupňovat a vyvrcholily před startem Frantovy rozplavby. Fixace uvolněného zařízení pozdržela start českého závodníka o několik minut.

„Lišty byly vyčvachtané, v některých drahách pod zatížením sjely. Čekání bylo nepříjemné. Chvíli jsem tam stál, když jsem viděl, že je to na dlouho, tak jsem si sednul. Musel jsem si uvolnit plavky, protože je mívám hodně utažené, přes ramena jsem si hodil ručník, abych byl v teple. Tohle člověka vždycky trošku nahlodá, ale nemyslím, že by mě to rozhodilo" popisoval jednadvacetiletý plavec.

Franta po první padesátce otáčel v rychlejším čase než hvězdný Rus Kliment Kolesnikov, s dohmatem v novém osobním rekordu, který zlepšil o dvanáct setin, ale nakonec spokojený nebyl. „První padesátka šla, osobák je fajn, ale přijel jsem s jiným cílem, takže jsem zklamaný. Chtěl jsem plavat za 53,85, to je áčkový limit na olympiádu," vysvětlil.

Na potíže s lištami nejvíc doplatil Ital Simone Sabbioni, který po selhání zařízení ve Frantově rozplavbě dostal možnost sólového startu. I v tom mu ale lišta doslova ustřelila pod nohama a start se vydařil až na třetí pokus. I přes nepříjemné peripetie si ale Sabbioni doplaval pro postup v čase 53,85 sekundy. Ex post jury umožnila ze stejného důvodu opravnou rozplavbu rovněž Dylanu Carterovi z Trinidadu a Tobaga, který vylepšil původní 30. místo a dohmátl v šestnáctém čase dne. Do semifinále tak nakonec postoupilo osmnáct závodníků - původně patnáctý Ital Ceccon a šestnáctý Maďar Bohus o postup nepřišli.

Reklama

Související témata: