Hlavní obsah

Biatlonisté nasadili v Novém Městě svůj nejnovější trumf, olympijskou vítězku

Nové Město na Moravě

Sportovní eso využívají v Novém Městě na Moravě čeští biatlonisté. Při čtvrtečním sprintu měl trenér Zdeněk Vítek vedle sebe olympijskou vítězku ve střelbě Kateřinu Emmons. Pikantní bylo, že o pár stavů dál na střelnici stál její manžel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Olympijští vítězové ve sportovní střelbě a manželé Kateřina a Matt Emmonsovi v dějišti Světového poháru v biatlonu. Matt je poradcem pro střelbu americké reprezentace a Kateřina české.

Článek

Matt Emmons, jenž má doma rovněž střelecké olympijské zlato, spolupracuje s americkým týmem už delší dobu. Jeho partnerka se přidala k českým biatlonistům letos během přípravy a ve Vysočina areně si odbyla premiéru na Světovém poháru. „Pro mě je hrozně cenná zkušenost vidět kluky, jak ke střelbě přistupují, jak se chovají,“ vyprávěla Emmons.

Špičkují se pořád

Na střelnici popocházela, přikrčovala se, aby viděla české biatlonisty z různých úhlů. „Je důležité vidět manipulaci, jak zaléhávají, jak jim zbraň odskakuje, jestli tam není nějaký pohyb navíc. Každý z kluků má jiný styl, tak si je postupně ukládám,“ líčila.

V souboji s manželem měla mírně navrch. Nejlepší z Čechů Michal Krčmář byl 20., nejúspěšnější Američan Leif Nordgren až 40. Hecování? „My se špičkujeme pořád,“ usmívá se majitelka kompletní sady olympijských medailí.

„Já jsem rád, že tu Katka je. Chci, aby byla úspěšná. Ostatně i americký tým fandí Čechům,“ ujišťuje Matt Emmons, že angažmá u českého týmu své manželce schvaluje. „Biatlon má výbornou budoucnost a já jsem rád, že dělá, co ji baví,“ vykládá velmi dobrou češtinou.

Děti fandí Švédovi

Nejnáročnější při jejich biatlonových angažmá je organizace času. Matt objíždí vybrané závody SP, Kateřina plánuje být týmu při ruce zejména v klíčovém přípravném období.

Spolu mají čtyři děti, které jsou s rodiči i v Novém Městě. „Ráno jsme si všichni užili bobování a při závodech nám pomáhají s hlídáním dvě úžasné paní. Nebylo to pro ně ve čtvrtek snadné, tři ze čtyř dětí neměly úplně skvělou náladu,“ přiznávala Kateřina Emmons.

A komu děti fandí, když sledují biatlon? Čechům, nebo Američanům? „Dobrá otázka. Když jsme se minule dívali na nějaký závod, tak nejstarší dcera Julča fandila Švédovi. Nevím proč, asi protože tam jednou byla,“ směje se Matt.

Reklama