Hlavní obsah

Soukalová se ve stíhačce drala vzhůru. Vybojovala nakonec páté místo

Kontiolahti
Aktualizováno

Na medaile to sice nestačilo, ale po výborném výkonu vybojovala česká biatlonistka Gabriela Soukalová ve stíhačce na mistrovství světa v Kontiolahti pátou příčku. Po sobotním sprintu se tak posunula o třináct míst. O čtyři příčky si polepšila i Veronika Vítková, která obsadila jedenácté místo. Mistryní světa se stala vítězka sobotního sprintu Marie Dorinová-Habertová. Stříbro vybojovala Němka Laura Dahlmeierová a bronz Polka Weronika Novakowská-Ziemniaková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Soukalová ve stíhacím závodu .

Článek

"Na začátku, kdy Verče nevyšly ležky a Gábina taky jednou minula, se to vyvíjelo různě. Takže nakonec s pátým a jedenáctým místem stoprocentní spokojenost," řekl České televizi trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Soukalová nepočítala s tím, že by se mohla posunout až do první pětky. Pomýšlela na elitní desítku. "Když jsem si ale uvědomila tu svoji ztrátu 1:40, tak i to mi přišlo hodně troufalé. Pětka je z tohoto pohledu neuvěřitelně krásná," řekla spolupracovníkovi ČTK Soukalová.

Vítkovou srazila střelba

Do stíhacího závodu startovala z lepšího výchozího postavení Vítková, která byla ve sprintu patnáctá, zatímco Soukalová osmnáctá. Pozice obou českých hvězd se ale brzy otočily, protože Vítkové nevyšla střelba vleže. Na obou položkách dvakrát minula a musel dohánět ztrátu.

"To se mi vůbec nelíbí. V tréninku střílím ležky za nula, za jedna a teď najednou dva závody a dvojky. Nevím, čím to je," řekla Vítková, která v této sezoně Světového poháru v individuálních závodech šestkrát dosáhla na stupně vítězů.

"Možná se Verča zalekla toho, že se oproti nástřelu trochu uklidnil vítr. Ani jedna rána nebyla špatně vypracovaná, ale vše to bylo na dvě tři hodiny. Na druhé ležce možná malinko pospíchala, byly tam nějaké výškové problémy," přiblížil trenér Vítek.

Soukalová pálila jen jednou mimo na první položce, zbytek závodu zvládla čistě. Po druhé střelbě se posunula na patnácté místo, po úvodní "stojce" už byla šestá a po závěrečné položce dokonce pátá. K medaili ale měla stále daleko, dokázala ale porazit vedoucí ženu Světového poháru Darju Domračevovou z Běloruska.

Risk před posledním kopcem

"Před tím posledním kopcem jsem předjela i Darju a řekla si, všechno nebo nic. Riskla jsem to a vyšlo to," podotkla Soukalová. "Jeden netrefený terč ve čtyřech položkách, to je perfektní. Běžecký výkon byl taky velice slušný," chválil Soukalovou Vítek.

Soukalová cítí, že její forma roste. "Cítím se tu nejlépe za celou sezonu. Nejen fyzicky, ale i psychicky. Mám více energie. Raduji se z každého výsledku, z každého dne i z každé maličkosti," řekla.

Vítková se postupně na střelnici zlepšovala, obě položky vestoje jí vyšly bezchybně a nakonec se díky čtvrtému nejrychlejšímu běhu posunula těsně za elitní desítku. "Běželo se mi velmi dobře, měla jsem dobře připravené lyže. Škoda, bylo to kousek od desítky. S během můžu být opět spokojena, s ležkami ne," řekla čtvrtá žena průběžného pořadí Světového poháru Vítková.

Osmadvacetiletá Dorinová-Habertová až do šampionátu v Kontiolahti nikdy nezískala na velké akci zlato, ale ve Finsku se potkala se skvělou formou. Přitom je to jen půl roku, co porodila dceru. Dokonale využila toho, že vyrážela na trať jako první po vítězném sprintu a vedoucí pozici navzdory třem zaváháním na "stojce" udržela.

Jednadvacetiletá Němka Dahlmeierová si dojela pro první medaili na velké akci mezi dospělými. Polka Novakowská-Ziemniaková navázala třetím místem na stříbro ze sprintu.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Dorinová-Habertová (Fr.) 30:07,7 (3)
2. Dahlmeierová (Něm.) -15,3 (2)
3. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -31,6 (3)
4. Šumilovová (Rus.) -48,7 (0)
5. Soukalová (ČR) -58,0 (1)
6. Hildebrandová (Něm.) -1:00,0 (2)
7. Domračevová (Běl.) -1:04,5 (2)
8. Guziková (Pol.) -1:12,2 (2)
9. Wiererová (It.) -1:16,1 (1)
10. Abramovová (Ukr.) -1:26,5 (2)
11. Vítková (ČR) -1:27,7 (4).
Průběžné pořadí SP (po 20 z 25 závodů):
1. Domračevová 889
2. Mäkäräinenová (Fin.) 862
3. Valj Semerenková (Ukr.) 680
4. Vítková 676
5. Hildebrandová 622
6. Wiererová 595
7. Soukalová 552
...
40. Puskarčíková 143
48. Landová 112
71. Tomešová (všechny ČR) 22

Reklama