Hlavní obsah

Běžci bez Magála skončili sedmí, vyhráli nečekaně Švýcaři

LA CLUSAZ

Česká štafeta běžců na lyžích skončila na Světovém poháru ve francouzském La Clusaz na sedmém místě. Oproti bronzové sestavě z olympijských her ve Whistleru nahradil zraněného Jiřího Magála specialista na dálkové běhy Petr Novák a předával jako čtvrtý v kontaktu se silnými Nory. Finišman Martin Koukal ale tempo neudržel. Z nečekaného vítězství se radovali Švýcaři.

Foto: Radek Smekal, ČTK

Trenér Miroslav Petrásek s Lukášem Bauerem.

Článek

Magál sice v sobotní volné třicítce zaznamenal osmnáctým místem nejlepší výsledek v sezoně, ale odřený kotník ho dnes na start nepustil. Na prvním úseku Jakš udržel tempo s ostatními a předal jako čtvrtý. Bauer následně vylepšil umístění o jednu příčku a navíc v posledním okruhu "utrhl" Nora Martina Johnsruda Sundbyho, zatímco v čele unikali ostatním Švýcaři a Rusové.

Novák si na svých deseti kilometrech vedl srdnatě a společně s Norem Gjerdalenem a Finem Lallukkou bojovali o bronzovou příčku. Před Koukala se však záhy dostal Švéd Hellner a nakonec i druhá ruská štafeta.

Pro švýcarský triumf doběhl Curdin Perl, zatímco sobotní vítěz Rus Maxim Vylegžanin už neměl síly a v cíli ztratil na nečekaného vítěze půl minuty. Na bronzový stupínek vytáhl norskou štafetu Petter Northug.

Světový pohár v běhu na lyžích v La Clusaz (Francie):
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Švýcarsko (Livers, Cologna, Fischer, Perl) 1:42:14,6, 2. Rusko I (Bělov, Legkov, Sedov, Vylegžanin) -30,8, 3. Norsko (Rönning, Johnsrud Sundby, Gjerdalen, Northug) -33,8, 4. Finsko -35,0, 5. Švédsko -36,8, 6. Rusko II -1:28,6, 7. Česko (Jakš, Bauer, Novák, Koukal) -2:28,9.

Reklama