Hlavní obsah

Dohoda o zajištění MS v lyžování horskou službou vázne

PRAHA

Dohoda o zajištění mistrovství světa 2009 v klasickém lyžování v Liberci i lyžařských Světových pohárů v příštím roce horskou službou zatím stále vázne. Pořadatelé se s horskou službou dohadují o financování těchto akcí, protože jde nad rámec její běžné činnosti, uvedl na úterní tiskové konferenci ministerstva pro místní rozvoj náčelník horské služby Jiří Brožek.

Článek

Celkový rozpočet zajištění bezpečnosti při mistrovství světa a Světových pohárech vedení horské služby podle jejího náčelníka vypočítalo na základě požadavků organizačního výboru na sedm milionů korun. Do této částky podle Brožka není zahrnuta přestavba stanice horské služby na Ještědu, přestože se dělala kvůli mistrovství světa.

Návrh horská služba odeslala organizačnímu výboru mistrovství, zatím ale nemá žádnou odezvu. "Je to asi dáno tím, že bezpečnostní a zdravotní zajištění závodu není tou nejpalčivější záležitostí, kterou musí organizační výbor řešit," soudí náčelník.

Horská služba musí podle Brožka ke splnění těchto úkolů pořídit další techniku a zajistit další personál, protože se sportovní akce konají v hlavní sezoně, kdy musí mít v pohotovosti "všechno, co má ruce a nohy". "Problémem je, že je potřeba vybavení zajišťovat s velkým časovým předstihem," dodal.

Aby bylo možné vyhovět představám pořadatelů, měla by být dohoda o zajištění bezpečnosti na mistrovství světa uzavřena do května příštího roku. Dohoda o zajištění Světových pohárů, které se mají konat příští rok v únoru, měla být hotová už minulý měsíc, tvrdí náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Reklama

Související témata: