Hlavní obsah

Golf, méně skákání a banány před závodem. Tak Koudelka vlétl mezi elitu

Jeden povedený skok v přípravě pro psychickou pohodu bohatě stačí. To je nejdůležitější poznatek Romana Koudelky z úvodu sezóny Světového poháru ve skocích na lyžích, který dvaadvacetiletému rodákovi z Turnova vyšel parádně. Páté, čtvrté a dvanácté místo. Takové byly první tři individuální závody na severu Evropy v podání Koudelky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Roman Koudelka má v letošní sezóně důvod ke spokojenosti.

Článek

Mohl být start sezóny vůbec lepší?

Ten první závod mě trochu mrzel, na stupně vítězů bylo. Teď v sobotu panovala se čtvrtým místem velká spokojenost a na velkém můstku to bylo přímo nadšení. Někdo mi to možná nevěří, ale já tam nikdy nebodoval, podmínky byly podprůměrné, přesto jsem skončil dvanáctý.

Před sezónou jste toho vinou špatných sněhových podmínek moc nenaskákal, překvapuje vás, jak rychle jste se dostal do formy?

Mně sedí, když míň skáču a víc trénuju na suchu. Sice jsem absolvoval v přípravě jen jeden skok, ale ten se mi povedl, začal jsem si věřit, pak mi vyšel i oficiální trénink a všechno šlo jako po másle.

V minulosti vám vstupy do sezón tolik nevycházely, co jste letos změnil?

Vidím za tím dva faktory. V létě jsem se zranil a uvědomil si, že nepotřebuju tolik skákat, spíš víc makat na kondičce. Nikdo mi nic neradil, ale něco se ve mně zlomilo. Dřív jsem chtěl co nejvíc skákat a pak domů. Teď si udělám trénink, jdu do bazénu, do sauny, víc se věnuju regeneraci. A druhým faktorem je váha. Poprvé se mi podařilo mít čtrnáct dnů před prvními závody hmotnost, co jsem měl celou zimu. V minulosti jsem shazoval na poslední chvíli.

Pomohla vám úprava pravidel ohledně indexu poměru hmotnosti a délky lyží?

Určitě. Já si ponechal váhu, jen jsem musel zkrátit lyže. Když teď s těmi kratšími lyžemi udělám chybu ve vzduchu, neztratím tolik na rychlosti.

Dokonce jste teď musel naopak na poslední chvíli těsně před závodem hmotnost navyšovat.

S tím mívám poprvé problém. V Norsku jsem měl půlkila podváhu, musel jsem to dohánět banány a dopíjet. Člověk je pak nervózní, aby nahoře nepotřeboval na záchod, jako se mi to stalo v Kuusamu. (úsměv)

Trenér David Jiroutek tvrdil, že vám k lepší výkonnosti pomohl i golf.

Nechci tvrdit, že jsem kvůli tomu lepší na můstku. Ale je pravda, že na golfu, když jsem se vztekal, šlo mi to ještě hůř. Naučil jsem se, že když se něco nepovede, chce to hodit za hlavu a přemýšlet nad další jamkou. Když se člověk musí při puttování soustředit sám na sebe, určitě mu to prospěje.

Od pátku do neděle se představíte i českým fanouškům v Harrachově, co vám tam udělá radost?

Já od sebe nic moc nečekám, chci si hlavně udržet tenhle standard skoků a výsledky přijdou. Kdybych se stresoval, bylo by to ke škodě. Za stupně vítězů bych byl samozřejmě rád, ale když celkově vydržím v první desítce a nebudu muset skákat kvalifikace, bude to pro mě obrovské plus.

Jenže očekávání fanoušků budou asi výrazně větší, než v minulosti…

Trochu si to uvědomuju, ale připouštět si to nechci. Může všelijak foukat… Velké cíle si nekladu, prioritou je pro mě Turné čtyř můstků.

Reklama