Hlavní obsah

Koukal na Jizerské 50 riskoval a nepil šampaňské

Bedřichov

Ani na druhý pokus neprolomil prokletí Jizerské 50. Bývalý mistr světa v běhu na 50 km Martin Koukal letos ani neprojel cílem. Loni po potížích s mazáním dokončil zničený na 23. místě, byť nejlepší z týmu. „Kdo neriskuje, nepije šampaňské," bránil se i teď rezignaci. Se strhanou tváří, drkotajícími zuby, ale nezlomným optimismem.

Foto: Tomáš Nohejl

Lyžař Martin Koukal

Článek

„Já zariskoval a jsem za blbce, to se tak holt někdy stane." Koukal tentokrát asi deset kilometrů před cílem zcela vyčerpaný závod zabalil. „Z Hřebínku jsem dojel nejkratší cestou. Byla mi zima, vzal jsem si tam bundu, už nezbývala žádná energie," přiznal zklamaně.

Přitom jeho rakouský tým pod novým názvem iXmind už využívá zázemí servisního náklaďáku. Ten byl zaparkovaný nedaleko stadiónu u zamrzlého koupaliště hned u tratí a všichni členové pilně testovali.

„V nejlepší víře jsem si myslel, že to půjde na tu soupaž. Že to odriskuje víc lidí... A neutáhl jsem to. Bohužel jsem to neodhadl. Ještě v sobotu se to ujíždělo do vlhka a líp to odjíždělo. V neděli už ne, bylo to strašně silový, dala se jet krásně soupaž z nohou i po rovině," vyprávěl zkušený 34letý lyžař.

Bude to boj, věděl Koukal

„Jakmile hned první skupina odjela nahoru, bylo jasné, že to bude boj. Vůbec jsme je nesjížděli. Věřil jsem si, že pojedu ve druhé skupině nějak slušně, ale neměl jsem dneska na to. Věděl jsem, že je třeba být co nejvíc vpředu a asi jsem se na to Rozmezí zatáhl," popisoval vývoj.

Nemělo cenu v takové situaci zastavit a hladké skluznice přimáznout? „Možná by to smysl mělo. Ale musel by tam stát někdo s voskem. Já ho s sebou nevezl. A někde na pětatřicátým kilometru už to nemělo smysl. Byl jsem totál hotovej," pokrčil rameny.

Energie nestačila ani Bajčičákovi

Také Martin Bajčičák, jeho slovenský parťák z týmu, si závod odtrpěl. Dlouho se sice držel vpředu ve druhé skupině. „Jenže pak mi došlo, vyrupal jsem," hlesl. Skončil sedmnáctý se ztrátou 5:33 minuty, ale po páté pozici na La Sgambedě se drží osmý v pořadí FIS Marathon Cupu. Za ním dojela mladá švédská dvojice Lars Suther a Markus Ottoson (29., resp. 30.).

Červený týmový prapor tak nesla hlavně Ukrajinka Valentina Ševčenková, která dokázala zvítězit mezi ženami. Stephanie Santerová byla dvanáctá. Díky tomu je iXmind v týmové soutěži na výborné třetí příčce hned za Xtra Personel a Coopem.

Už v neděli čeká Koukala a jeho tým třetí díl FIS Marathon Cup, rakouský Dolomitenlauf, 60 km volným stylem. Tam by si rád spravil náladu a urval první bodový příděl. Klasickou Marcialongu o týden později pak nejede.

Reklama