Hlavní obsah

Světový pohár běžců na lyžích v Novém Městě byl zrušen

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, který měl být prvním dílem premiérového ročníku seriálu Tour de Ski, se 29. a 30. prosince kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu neuskuteční. Podle večerní informace agentury DPA s odvoláním na Mezinárodní lyžařskou federaci budou závody škrtnuty z kalendáře bez náhrady.

Článek

Ředitelka Zlaté lyže Zora Honzlová však ČTK řekla, že oficiální stanovisko bude po její dohodě s ředitelem běžeckého úseku FIS Jörgem Capolem zveřejněno až ve čtvrtek dopoledne.

Honzlová nicméně potvrdila, že technicky není možné uspořádat závody ani na Mísečkách v Krkonoších, ke kterým se pořadatelé upnuli jako k náhradnímu řešení. Další variantou bylo odjetí jednoho závodu pod hlavičkou Nového Města v Mnichově. Z toho ale s největší pravděpodobností sešlo, podle DPA začne Tour 31. prosince mnichovskými sprinty a seriál bude zkrácen na šest závodů ve čtyřech dějištích. Ve čtvrtek se má rozhodnout o tom, zda budou zredukovány i prémie.

"Při večerním telefonátu s Jörgem Capolem jsme si potvrdili, že o osudu závodu rozhodneme definitivně zítra dopoledne. Pan Capol chce večer ještě zvážit všechny možnosti případného přeložení na Mísečky. Jenže s ohledem na předpověď počasí není ani tato varianta příliš reálná," uvedl pro ČTK marketinkový manažer Zlaté lyže Jiří Hamza. Podle jeho vyjádření už vpodvečer padla varianta s přeložením do Mnichova, neboť německá televize ZDF není schopna pořídit přenos z případného závodu, který by se konal o den dříve.

Mísečky nemají kapacitu

Rozhodnutí o zrušení prologu a distančních závodů v Novém Městě padlo na dnešní polední schůzce novoměstských organizátorů s Capolem. "Vzhledem k předpovědi počasí na nejbližší dny a současnému nedostatku sněhu je naděje na uspořádání závodu v Novém Městě menší než deset procent. Do takového rizika nemůžeme jít," uvedl na poradě Capol. Ten se ale nechtěl úvodního dílu Tour de Ski vzdát a chtěl ho uspořádat v České republice.

V úvahu připadaly pouze Horní Mísečky v Krkonoších, kam odjel odpoledne Capol společně s ředitelkou závodu Honzlovou a velitelem tratí Slávkem Buchtou na obhlídku. Situaci ale i na Mísečkách zkomplikovalo počasí, neboť celou noc musela být sněhová děla mimo provoz. Vedle toho jsou na Mísečkách i velmi omezené možnosti pro závod rozsahu Světového poháru, navíc by vznikly problémy s ubytováním zhruba čtyř stovek účastníků.

Přesunutí závodu zpochybnil i Jiří Beran, ředitel lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně, který spravuje i areál na Horních Mísečkách. Ještě před jednáním s organizátory SP vyjádřil názor, že technická proveditelnost v takto krátkém termínu není možná.

Podle něj v areálu není dostatečná kapacita tratí, chybí parkoviště i odpovídající zázemí pro závodníky a servismany. "Je to obrovská výzva, ale zázemí je na Horních Mísečkách dobré tak pro mistrovství republiky. Pro Světový pohár o tom pochybuji," řekl Beran. Podle něj je zatím problém také s nedostatkem sněhu, na Mísečkách je nyní upravený pro běžce pouze dvoukilometrový okruh.

Ve hře bylo i Rakousko

Druhou variantou bylo, že by se alespoň jeden závod v novoměstské režii uskutečnil v Mnichově, kde je na programu druhý díl Tour de Ski 31. prosince. V průběhu odpoledne prověří pořadatelé z Nového Města společně s Capolem organizační i ekonomické možnosti.

Že by se mohl závod přesunout na Mísečky, tomu příliš nevěřil ani Lukáš Bauer, stříbrný olympijský medailista a česká jednička. "A případný prolog a sprint v Mnichově mi moc nevyhovuje," řekl Bauer spolupracovníkovi ČTK. Velmi se totiž těšil právě na novoměstské distanční závody, které jsou jeho doménou. Ze vzniklé situace proto nebyl vůbec nadšený. "Určitě mě to nenadchlo, protože minimálně tam (v Novém Městě) je skvělé publikum. Není to ideální, ale co můžu dělat jiného než být zklamaný," litoval Bauer.

V jednání bylo ještě přeložení závodu do Rakouska. Capol předběžně jednal se Seefeldem, pořadatelé z Nového Města zkoušeli podmínky v Ramsau. Tato varianta padla kvůli výrobě televizního signálu, rakouská televize by přenos v uvedeném termínu nezvládla. Česká televize byla sice ochotna v Rakousku i navzdory časovému tlaku zajistit přenos, snaha ale ztroskotala na technických problémech.

"Ekonomické ztráty jsou v tuto chvíli těžko vyčíslitelné. Neznáme ani náklady na případné uspořádání na Mísečkách, ani nevíme, jaké budou podmínky Mnichova," řekl předseda organizačního výboru Světového poháru v Novém Městě Petr Honzl.

Reklama

Související témata: