Hlavní obsah

Valenta: Dobelhám se sotva na záchod

PRAHA

Velmi nepříjemné období prožívá český reprezentant v akrobatickém lyžování Aleš Valenta. Olympijský vítěz ze Salt Lake City si ve středu při tréninku na MS v Ruce po špatném dopadu pohmoždil záda v bederní oblasti a je momentálně připoután na nemocniční lůžko v pražském Motole. I přes silné bolesti neztrácí dobrou náladu, o čemž přesvědčil v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

Jak se momentálně cítíte? Mám se dobře, právě si čtu knížku. Chybí mi jen šumění moře,pak by to bylo naprosto ideální (smích).

Ideální to ale vzhledem k vaší hospitalizaci v motolské nemocnici asi moc nebude.Máte pravdu, záda pořád dost bolí. V nemocnici mi udělali nějaké nálezy, teď se čeká na jejich vyhodnocení. V pondělí by pak můj stav měli konzultovat odborníci a ti řeknou, jak to se mnou bude dál. Zda bude nutná operace.

Jak probíhá ta dosavadní léčba? Jsem připojený na infúzi a dostávám léky proti bolesti.

Máte hodně omezený pohyb, nebo můžete chodit třeba na procházky?Na procházky ani náhodou, mám absolutní zákaz pohybu. Můžu chodit akorát na záchod, a i to mi dává dost zabrat. Jakmile vstanu, v zádech se mi jakoby něco pohne nebo loupne, těžko to vyjádřit, a hned se ozve prudká bolest. Drtivou většinu dne tak trávím na lůžku.

Zranění jste utrpěl ve středu. Co se přesně stalo? Skákal jsem trojné salto se dvěma vruty a nepodařilo se ideálně překonat dopad. Jakmile jsem dopadl na nohy, tak už jsem cítil, že je něco špatně. Když jsem sjížděl z můstku, zamířil jsem rovnou k první pomoci. Už jsem tam ale ani nedokázal dojít. Naložili mě na nosítka, a odvezli malým letadlem do nedalekého Kuusamu. Tam mi poskytli základní ošetření a ještě večer jsem odletěl do Prahy za doktorem Kolářem v Motole.

Musíte zůstat v nemocnici, už se za vámi byli podívat rodina a příbuzní?Byla za mnou manželka, rodiče bydlí v Šumperku, takže není pro ně tak jednoduché za mnou přijet. Ale pravidelně si s nimi telefonuji. Hodně kluků z prostředí akrobatických lyžařů mi taky posílalo povzbuzující emaily.

Neexistovala varianta nějaké domácí péče namísto v nemocnici?Ne, doktoři mě chtějí mít na očích tady. A myslím, že je to tak i lepší. Je to takhle pro rodinu alespoň míň stresující, než aby kolem mne museli doma skákat a starat se.

Američan Peterson ve čtvrtek poprvé na veřejnosti předvedl váš skok zvaný "Ledový dech". Mrzelo vás, že vás takhle předběhl?Vůbec ne. Já jsem samozřejmě rád, že to někdo dokázal. Chci se v nejbližší době podívat na videozáznam skoku, jak to provedl technicky. Upřímně řečeno právě Petersonovi jsem totiž nevěřil, že by to mohl skočit.

Měl jste nějaké signály o tom, že se tento skok pokusí předvést? Věděl jsem, že pár kluků to v létě zkoušelo. Ale nikomu se to moc nedařilo natolik, že by to chtěl zkusit na sněhu. No a vidíte, najednou je to tady.

Reklama

Související témata: