Hlavní obsah

Zopakovat loňské úspěchy, bude Bauer nadšen

PRAHA

O vyhlídkách na nadcházející sezónu mluví Lukáš Bauer o mnoho skromněji než Martin Koukal. Velkohubých prohlášení se od něj nedočkáte. Je jiný. A navíc ví, že jedna skutečnost výrazně stojí proti němu. V klasickém lyžování totiž přibývá sprintů...

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Lukáš Bauer dokázal poprvé v kariéře zvítězit v závodě SP.

Článek

"Čím jich je víc, tím méně jsem samozřejmě nadšen. Těžko v nich výrazněji uspěju," ušklíbl se. Stále více populární disciplína není právě jeho doménou. Jinak z něj ovšem vyzařuje pohoda a spokojenost.

Zimní příprava proběhla bez vážnějších zdravotních komplikací, zranění zad, jež ho limitovalo na únorovém světovém šampionátu, je doléčené. Poslední dny stejně jako Koukal tráví na severu starého kontinentu, ve Švédsku. "Po hlavním tréninkovém bloku jsem byl strašně unavený. To je znamení, že zima bude dobrá," tvrdil šestadvacetiletý lyžař.

Strach necítí

Může srovnat letošek s tím, jak se cítil loni přesně touto dobou? "Jasně! Před rokem jsem měl zdravotní potíže a nevěděl, jestli mám natrénováno tolik, abych odjel kvalitně celou zimu..." vzpomínal Bauer. Zvládl ji náramně, jen světový šampionát byl pro něj i veřejnost zklamáním. Zradilo jej zdraví.

Jinak ovšem vyhrál jako první český lyžař závod Světového poháru, navíc před domácím publikem v Novém Městě na Moravě. V celkovém pořadí SP byl na konci sezóny pátý! Na co se cítí letos? Strach z toho, že nemá "namakáno", rozhodně necítí. "Už se nemůžu dočkat, až příští víkend v Beitostölenu odstartuju do závodu," pravil Bauer neposedně.

Loni mu první podnik sezóny ve finském Kuusamu vyšel náramně - byl druhý. "Zopakovat to by bylo pěkné, ale co já vím, jak jsou na tom ostatní?" přemítal. Kdyby obhájil celkovou pátou pozici, byl by Bauer nadšen. A kdyby prý přidal něco navíc, vůbec by se nezlobil. "To by byl už opravdu obrovský úspěch."

Závodil na kolech a v orientačním běhu

V porovnání s Koukalem strávil mimosezónní období v mediálním ústraní. Byl v jižních Čechách s kamarády na puťáku, závodil v orientačním běhu a na horských kolech, léčil záda a stihl se oženit s letitou přítelkyní Kateřinou Balatkovou. "Právě proto, že jsme spolu už předtím žili tak dlouho, se svatbou nic nezměnilo."

Myslí na potomka? "V plánu je toho hodně," odpověděl mnohoznačně. S trenérem Petráskem vymysleli v přípravě jednu velkou novinku: v červenci odjeli lyžovat do tunelu ve finském Vuokatti. "Byli jsme tam deset dní a osvědčilo se to," říkal o přípravě na umělém sněhu v hale.

Koukal mu snědl všechen štrúdl

Na svatbu pozval i kolegu Koukala. "A on mi za to snědl všechen štrúdl..." durdil se na něj naoko. Co říká na zprávy, že mezi nimi v poslední době pěkně vzrostla rivalita? "No, rozhodně nejsem šťastný, když mě Martin porazí... Rivalita tam je, musí být, ale jen ta sportovní," říkal dobrácky Bauer, jenž ví před rozjezdem sezóny o svém hlavním handicapu: Koukal je o moc lepší ve sprintech.

"Kdybych chtěl pomýšlet třeba na křišťálový glóbus, budu se je prostě muset naučit." Letos však od Bauera v těchto závodech zázraky čekat nelze. Už sprint v Düsseldorfu raději vynechal...

Reklama