Hlavní obsah

Šimurka se vrátil na sever Čech po sedmadvaceti letech

Ústí nad Labem

Někdejší fotbalový brankář Juraj Šimurka zanechal během své hráčské kariéry výraznou stopu v československé i české lize, hodně štací ale prošel následně i v trenérské roli. Vyzkoušel si práci hlavního kouče, trenéra brankářů nebo asistenta trenéra na různých úrovních. Momentálně působí v druholigovém klubu FK Ústí nad Labem v realizačním týmu po boku kouče Aleše Křečka. Tato dvojice spolupracovala už v minulosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Juraj Šimurka (vlevo) v době, kdy působil ve Slavii.

Článek

Šimurka chytal mj. za ZŤS Petržalka, pražskou Slavii, Zbrojovku Brno, Bohemians Praha a Viktorii Žižkov. Už méně známé je jeho brankářské působení v Teplicích, na které zavzpomínal právě v souvislosti s nynějším angažmá v Ústí. „Vrátil jsem se do tohoto regionu na severu Čech po sedmadvaceti letech. Na jaře 1990 jsem totiž nastupoval za Teplice v tehdejší druhé nejvyšší soutěži. Klub neprožíval zrovna idylické období. S ohledem na události, které tam zasáhly do fotbalu, muselo mužstvo odehrát na jaře jedenadvacet utkání. Takže jsme prakticky hráli o body dvakrát týdně. Trénoval nás Jaromír Mixa," vybavil si Šimurka.

V trenérské kariéře tvoří u Šimurky exotickou etapu působení v Saúdské Arábii. „Vedl jsem zrovna FC Karlovy Vary v ČFL, kde jsem střídal Jindřicha Dejmala. A v roce 2011 přišla nabídka od zkušeného trenéra Karla Jarolíma, abych s ním šel do saúdskoarabského klubu Al Ahlí. Karel měl za sebou zrovna dva mistrovské tituly s pražskou Slavií a jeden s bratislavským Slovanem. Vyměnil jsem tak Karlovy Vary za asistentskou práci v klubu daleko od domova," připomněl Šimurka dvouleté období, které strávil s Jarolímem v Saúdské Arábii.

Po návratu domů jej angažovala pražská Slavia. „Dělal jsem trenéra brankářů za koučů Michala Petrouše, Miroslava Koubka i Miroslava Beránka. Měli jsme v kádru gólmany Čontofalského, Radka Černého, Rakovana, Karla Hrubeše," vyjmenoval své spolupracovníky a svěřence.

Šimurka se ale v dřívější době nevěnoval jen brankářskému řemeslu, pokud jde o přípravu fotbalistů. „Dvanáct let jsem byl i hlavním trenérem," upřesnil. V tomto výčtu jsou mj. kluby Žilina, Xaverov, Hradec Králové, Sparta Krč i zmíněné Karlovy Vary.

A v poslední době spojil Šimurka svou sportovní dráhu s Alešem Křečkem. Společně byli v pražské Slavii za trenéra Beránka, a naposledy působili v Baníku Ostrava. Šimurka byl trenérem gólmanů pod koučem Vlastimilem Petrželou, jemuž dělal Křeček asistenta.

„Zažili jsme s Baníkem v loňské sezóně úspěch ve druhé lize i postup do první ligy, takže na Ostravu rád vzpomínám. Přesunul jsem se pak z jednoho konce republiky na druhý, ale to patří k fotbalu. V Ústí nad Labem chceme odvádět kvalitní trenérskou práci," dodal Šimurka, jenž vyslyšel Křečkovu říjnovou nabídku na to, aby se stal jeho asistentem u druholigového áčka.

Reklama

Související témata: