Hlavní obsah

Gomez bude vyšetřován, zda neoslavil gól reklamou

STUTTGART

Německý fotbalový útočník Mario Gomes zvolil velmi netradiční způsob oslavy gólu, kterým zařídil Stuttgartu sobotní ligové vítězství 2:1 nad Dortmundem. Po své trefě totiž otevřel imaginární plechovku, napil se z ní a pak se rozběhl k fanouškům, zatímco předváděl mávání křídly. Nyní bude disciplinární komise zkoumat, zda nešlo o nedovolenou reklamu na energetický nápoj Red Bull.

Článek

Třiadvacetiletý Gomes, který v této sezóně nastřílel za Stuttgart ve všech soutěžích již 25 branek, patří od začátku roku k hráčům, které společnost Red Bull sponzoruje. Její logo má i na kopačkách. Také proto jeho oslava gólu vyvolala podezření, že jde o reklamu. Gomesova gesta se totiž dají vyložit jako parafráze sloganu: Red Bull vám dává křídla.

Podobné chování hráčů je však podle pravidel FIFA zakázané. "Hráč, který bude mít pod dresem reklamní nápis či bude využívat reklamní slogany, může být potrestán," stojí v pravidlech FIFA. Zatím však není jisté ani to, zda bude Gomes předvolán před disciplinární komisi německého svazu. "Musíme to nejprve probrat," uvedl pro německý deník Bild šéf disciplinární komise Anton Nachreiner.

Gomesův poradce Uli Ferber nepřímo naznačil, že Gomesova oslava mohla mít spojitost s Red Bullem, ale popřel, že by šlo o úmysl. "Byl jsem překvapen, že Mario gól oslavil zrovna takto. Určitě to však neudělal na popud Red Bullu. Šlo o spontánní rozhodnutí. Potom mi říkal, že se cítil, jako by měl křídla," uvedl Ferber.

Reklama

Související témata: