Hlavní obsah

Letci vyměnili Čechmánka do Los Angeles

PHILADELPHIA/LOS ANGELES

Nevydařené vystoupení hokejistů Philadelphie v bojích o Stanleyův pohár zlomilo vaz českému brankáři Romanu Čechmánkovi. Flyers svou jedničku poslali na opačný konec Spojených států, do Los Angeles. Za trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana získali Letci výměnou právo výběru v druhém kole draftu 2004.

Článek

Čechmánek strávil ve Philadelphii tři sezóny, během nichž se mu ale nepodařilo získat si přízeň fanoušků i spoluhráčů. Parťáky v kabině rozladil už před rokem, kdy si na ně zhurta slovně vyšlápl. Před rokem také ústy svého agenta Petra Svobody požádal o výměnu do jiného klubu. Tehdy ještě generální manažer Bob Clarke řekl ne. Nyní sám řekl: "Jdi."

Čechmánek letos zářil v základní části, s průměrem 1,83 inkasované branky na zápas v ligových statistikách na druhém místě za Martym Turcem z Dallasu. Jenže pak přišla nadstavba, v níž se Philadelphia rozloučila již ve druhém kole. Za selhání Letců učinili fanoušci i vedení týmu odpovědného právě Čechmánka. "Nechytal jsem nejlépe," přiznal trojnásobný mistr světa. "Ale nejhorší to taky nebylo," okamžitě doplnil.

Změna ho potěšila

Clarke se rozhodl k výměně bezprostředně po vyřazení týmu z play-off. Tehdy prohlásil, že "bude těžké vrátit Romana zpátky do týmu". Philadelphia se nakonec dohodla s Los Angeles, kde zatím plnil roli jedničky Felix Potvin, jemuž však za měsíc vyprší smlouva a stane se volným hráčem. A Králové už mu vzkázali: "U nás jsi skončil."

"Je to skvělé, bude to pro mne nový impuls," potěšila změna Čechmánka. Letci se tak zbavili gólmana, který má za svou kariéru v NHL vynikající průměr 1,96 obdržené branky na zápas a v týmu byl dvakrát oceněn Trofejí Boba Clarka pro nejužitečnějšího hráče. "V Los Angeles budují něco nového. Je to výborná šance hrát jiný hokej, než ve Philadelphii. Budu Philadelphii vždy vděčný, vždyť mi dala šanci hrát NHL. Ale Kings hrají útočnější hokej, víc evropský," svěřil se gólman na stránce Kings.

Neortodoxní, ale kvalitní

"Romanovy statistiky se nám líbí," přivítal generální manažer Králů Dave Taylor novou akvizici, jíž v příští sezóně vyplatí 3 milióny dolarů a v další pak ještě o půl miliónu více. "Vím, že jeho styl je velmi neortodoxní, ale také vím, že je velmi efektivní. A o to jde, myslím, že do našeho týmu skvěle zapadne. Vidíme tenhle trejd jako skvělou příležitost zvýšit kvalitu v brankovišti," zakončil.

Reklama

Související témata: