Hlavní obsah

Policie se chce stáhnout z fotbalových stadiónů

PRAHA

Suplujeme pořadatelskou službu, a ještě k tomu zadarmo. Právě tak si policie stěžuje na současnou praxi v dohlížení na bezpečnost při fotbalových zápasech. Do budoucna proto plánuje úplné stažení ze stadiónů. Za bezpečnost by pak podle návrhu ministerstva vnitra, který má Právo k dispozici, plně zodpovídal pořadatel. Kordony policejních těžkooděnců přímo na tribunách by se v takovém případě staly minulostí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zásah policie při fotbalovém derby - ilustrační foto

Článek

Policie by na stadión vstoupila až v případě závažného narušení veřejného pořádku, který by i přes veškerou snahu pořadatel nebyl schopen zvládnout. „V současné době v některých případech skutečně nahrazujeme pořadatelskou službu a jsme tak nuceni na zápasy nasazovat stovky policistů z pořádkových jednotek, které bychom mohli potřebovat jinde. Navíc to pro nás představuje nemalé finanční náklady,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek. Doplnil také, že vedení policie nyní vyjednává s Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS) o tom, jak by měl nový systém fungovat.

„Chceme se dohodnout na oboustranně schůdném řešení, neplánujeme ze stadiónů zmizet ze dne na den,“ poznamenal k tomu Skřepek. Zároveň upozornil, že policie v žádném případě nedává ruce pryč od dění mimo stadióny. „To, co se děje na veřejných prostranstvích, tedy např. při příchodu fanoušků na utkání, nás samozřejmě bude zajímat i nadále,“ poznamenal mluvčí.

Situaci by sledovaly kamery

Podle bezpečnostního sekretáře ČMFS Miroslava Platila v současné době probíhá bezpečnostní audit na všech prvoligových stadiónech, ze kterého by měl vzejít seznam základních povinností každého pořadatele. „Zatím se např. skutečně stává, že kluby v rámci šetření nezajistí dostatečnou pořadatelskou službu s tím, že spoléhají na pomoc ze strany policie. Chápeme přitom, že ta by podobnou činnost dělat neměla,“ uvedl Platil.

Dodal, že zároveň se rozjíždí projekt, v jehož rámci by na všech stadiónech měl být kamerový systém. „Na něj by měla být napojena i policie,“ poznamenal Platil s tím, že podobné opatření po jednotlivých národních svazech vyžaduje i mezinárodní fotbalová organizace UEFA.

Vnitro by mohlo vykázat diváky

Návrh ministerstva vnitra počítá s tím, že kontrolu dodržování stanovených povinností ze strany pořadatelů by mohla kontrolovat buď příslušná obec, nebo přímo ministerstvo.

„Pokud provozovatel poruší některou ze svých povinností, bude ministerstvo oprávněné zakázat až na dobu jednoho roku účast diváků na konkrétních sportovních aktivitách,“ píše se k tomu v návrhu, který by se měl stát součástí připravovaného zákona o vnitřní bezpečnosti. Dokument zmiňuje i povinnost pořadatele v zákonem jasně stanovených případech přerušit nebo ukončit utkání.

Přesná podoba případných sankcí od úřadů bude podle Platila ještě předmětem další diskuse. „Nejsem si např. jistý, zda zrovna uzavření stadiónu až na jeden rok by bylo vhodné řešení. Určitě by ale měla existovat možnost zakázat vstup na stadión konkrétním lidem, o kterých má policie negativní poznatky,“ uvedl Platil.

Kdy by měla nová pravidla pro dohlížení nad bezpečností při fotbalových utkáních začít platit, zatím není jisté. „Termín stanoven není, jednání mohou trvat ještě několik měsíců. Platí ale, že máme zájem na tom, ulehčit našemu sboru od tzv. nepolicejních činností co nejdříve,“ řekl k tomu Skřepek.

Reklama