Hlavní obsah

Věrozvěst útočného fotbalu sáhl k betonování. Hrajeme o přežití, poukázal Pastoor

Praha

Zapomeňte na pěkný fotbal. Teď je třeba se zachránit, i kdybychom pětkrát vyhráli 1:0... Nizozemský kouč Alex Pastoor se chopil fotbalové Slavie, aby jí naučil hrát ofenzivně. Původní záměr však dávno ustoupil stranou. Před derby na Bohemce červenobílí spadli na poslední příčku tabulky. Po výhře 1:0 ji rychle opustili, ve druhé půli však už jen betonovali a hájili nejtěsnější náskok. „Teď jde hlavně o přežití,“ uznal Pastoor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Alex Pastoor během utkání v Ďolíčku.

Článek
Fotogalerie

Můžete být spokojený, po pěti kolech bez výhry se radujete ze tří bodů.

Začalo nám finále posledních pěti kol, start do něj jsme zvládli. Hráči svým přístupem dali najevo, že každé ze zbývajících utkání chtějí vyhrát. V prvním poločase jsme měli hru pod kontrolou a mohli dosáhnout víc. Po přestávce jsme se příliš zatáhli a darovali soupeři několik šancí. Nedařily se nám protiútoky, na tom musíme zapracovat. Vyhráli jsme, a teď už vzhůru na Příbram (jméno příštího soupeře trenér pečlivě vyslovil s českým Ř - pozn. red.).

Při vašem příchodu Slavia avizovala, že jste vyznavačem útočného fotbalu. Druhý poločas tomu ovšem vůbec neodpovídal.

Máte pravdu. Nerad hraji takhle defenzivně, protože když jste tak zatažení, musíte si vytvářet nebezpečné protiútoky. Pokud je nemáte, pak jen bráníte. Způsob našeho bránění neměl takovou kvalitu, jakou bych si představoval.

Hrajete samozřejmě o záchranu. Ale přece jen, krása jde až moc stranou, ne?

V posledních čtyřech kolech budou nejdůležitější body, ale máte větší šanci vyhrát, když hrajete lepší fotbal. Bojovného ducha jsme měli, ale ve druhém poločase jsme měli jen jeden ideální brejk. Jestli chceme hrát defenzivní fotbal, tak si takových situací za poločas musíte vytvořit alespoň šest. Pak lze hrát na brejky.

V tabulce jste si hodně pomohli, ale namočení jste dál. Jaké jsou teď šance Slavie na záchranu?

Myslíte v procentech? Tak padesát na padesát? Ba ne, nechci tipovat, já takhle neuvažuji. Proti Plzni jsme minule podali náš nejlepší výkon, i když výsledek tomu neodpovídal. Šli jsme do posledních pěti zápasů s tím, že čtyři jsou proti našim přímým konkurentům, takže každý bod, který získáme, zejména v případě výhry, je rána pro soupeře. Když vyhrajeme pětkrát 1:0, taky se to počítá. Body jsou teď nejdůležitější. Vždy se snažíte hrát dobrý fotbal, ale v situacích, jako je tato, nemůžete podat líbivý výkon. Teď jde hlavně o přežití.

Zachrání se Slavia v nejvyšší soutěži?
Ano
64,6 %
Ne
35,4 %
Celkem hlasovalo 5181 čtenářů.

Reklama

Související témata: