Hlavní obsah

Experti: Tým má kam sáhnout, do Eura se může ještě zlepšit

PRAHA

Skutečnost, že český tým nepoloží ani absence klíčových hráčů v čele s Tomášem Rosickým, Markem Jankulovkým či Janem Kollerem a trenér Karel Brückner má žolíky schopné zacelit vzniklé mezery. To je podle oslovených odborníků nejdůležitější zjištění po úspěšně zvládnutých klíčových zápasech s Irskem a především středeční drtivé tříbrankové výhře v Německu.

Článek

Právě po duelu s Němci se fotbalová reprezentace počtvrté za sebou kvalifikovala na mistrovství Evropy. Experti věří, že národní tým ještě do šampionátu v Rakousku a Švýcarsku může pod Brücknerem, který má podle nich na postupu velký podíl, udělat další pokrok.

"Času do mistrovství ještě zbývá dost a poslední výsledky určitě do mužstva napumpují hodně sebevědomí. Být počtvrté za sebou na Euru je obrovský úspěch, nejde o žádnou náhodu. A národní tým rozhodně má na to, aby tam něco velkého dokázal," řekl ČTK František Komňacký, novopečený kouč jabloneckých fotbalistů.

Národní tým ukázal velkou odolnost 

Experti jednohlasně poukazují na to, že národní tým v závěru kvalifikace, před nímž byl hodně kritizován, ukázal velkou odolnost. I proto, že se proti Irům musel obejít bez útočníka Kollera, v Německu zase musel hledat náhradu za kapitána Rosického, Jankulovského, Milana Baroše či Jana Poláka.

"Noví a neokoukaní hráči ukázali, že když dostanou šanci, tak mohou být přínosem. Je to dobré znamení do budoucna, protože je vidět, že existuje náhrada za stabilní hráče. A v závěru kvalifikace se navíc otevírá prostor pro další zkoušení," řekl bývalý reprezentační útočník Milan Luhový, s nímž souhlasil i trenér František Cipro. "Neumím si představit, že bychom bez hráčů kalibru Rosického nebo Jankulovského hráli dlouhodobě, ale i z těch posledních zápasů je vidět, že je z čeho vybírat. Třeba Matějovský s Pospěchem byli v Německu skvělí," prohlásil Cipro.

Češi se narozdíl od Němců dokázali se ztrátami vypořádat 

Také generální manažer ostravského Baníku Werner Lička ocenil, jak se český tým na rozdíl od Němců dokázal se ztrátami vypořádat. "Ano, aby se Matějovský jednou třeba dostal na úroveň Rosického, si musíme počkat a dát mu ještě čas. Ale v Německu byli Češi opravdovým týmem, mělo to hlavu a patu. Všichni věděli, co mají dělat a dohromady to fungovalo až neskutečně," chválil Lička. Sám nečeká, že by před šampionátem vyletěl úplně nový objev. "Ten dvacetičlenný kádr je přece jenom už stabilizovaný. Na Euru budou hrát ti, co se zasloužili o postup. Podle mě už trenér až tolik experimentovat nebude," mínil Lička.

Někdejší reprezentační záložník a dlouholetý trenér Karel Jarůšek si také všiml, že Rosického absenci dokázali jeho nástupci kolektivním pojetím zacelit. "Matějovský s Plašilem se o ty úkoly podělili výborně. Je vidět, že Brückner má dvacet kvalitních hráčů, široký kádr je velká výhoda a dá se na tom stavět," řekl předseda představenstva 1. FC Brno. Podle Jarůška bude klíčové, jestli si fotbalisté současnou výkonnost udrží i během jara. "Euro je ještě daleko, můžou přijít zranění, kluci nemusejí v klubech hrát. Ale pokud bude vše optimální, tak je v týmu velká síla."

Po kritice se tým více semknul 

Herní vzestup mužstva, které na jaře procházelo krizí a muselo se třeba vyrovnávat i se skandálem na hotelu Praha po prohraném březnovém zápasu s Německem, experty mile překvapil. "Nečekal jsem to. Ale třeba pomohla i oprávněná kritika a tlak médií, které možná hráče vedly k zamyšlení nad špatným přístupem na hřišti i mimo něj. Tým se možná víc semknul, hráči chtěli ukázat, že na to mají. Ted ale musejí dál pracovat, neměli by se spokojit jen s tím, že na mistrovství postoupili," uvedl Luhový.

Proti jeho názoru se ale postavil Cipro. "Tu krizi bych zase tolik nedramatizoval. Každé mužstvo si projde útlumem a týká se to i fotbalových velmocí. Kde bylo třeba před třemi lety Německo? Dalo se přece čekat, že po odchodu výjimečných hráčů Nedvěda a Poborského bude chvíli trvat, než si všechno sedne. Ale my když nejsme nejlepší na světě, tak je všechno špatně," řekl Cipro.

V Čechách si moc úspěchů nevážíme 

Také se zastal kouče Brücknera, který má na postupu a současném úspěchu podle něj velký podíl. "Karel byl někdy až nespravedlivě kritizován a vytrpěl si své. Ale zase dovedl tým k postupu, což je obrovský úspěch. Jenže my si jich u nás moc nevážíme a pořád na tom budeme hledat něco špatného," prohlásil Cipro.

Také Komňacký, někdejší Brücknerův asistent z Drnovic, reprezentačního kouče hájí a připisuje mu velkou zásluhu na postupu. "Ukázalo se, že Brückner zase sehrál velkou roli. I přes kritiku šel dál svojí cestou a vyplatilo se to," řekl Komňacký. "Během kvalifikace tam sice byly sinusoidy, kdy se týmu nedařilo, ale Karel znovu načasoval formu mužstva. To on prostě umí dokonale," ocenil Komňacký.

Reklama

Související témata: