Hlavní obsah

Na mistry světa Italy sáhla smrt

PRAHA

Smrt si nevybírá. Mistři světa Italové sice po páteční remíze s Rumunskem ve skupině smrti stále ještě žijí, smrt však po nich sáhla. Kdyby rumunský legionář z Florentiny Mutu proměnil sedm minut před koncem penaltu, squadra by se zřejmě z evropského šampionátu pakovala. I tak je její bilance tristní – ze dvou utkání jediný bod, pasivní skóre 1:4 a mizivé naděje na postup.

Článek

Však také noviny na Apeninském poloostrově vzkazují v palcových titulcích svým hvězdám: „Ciao, Italia!“ Trenér Italů Roberto Donadoni však stále věří a doufá. „Za předvedený výkon jsme si zasloužili vyhrát, jenže všechno se proti nám spiklo. Neměli jsme ani trochu štěstí, nepřál nám rozhodčí. Nemám ve zvyku ho kritizovat, ale v pátek zůstal daleko za výkony hráčů,“ neodpustil si poznámku na adresu Nora Övreböho, jemuž vyčítal neodpískanou penaltu po nastřelené ruce Mathijsena a hlavně neuznaný gól Toniho těsně před přestávkou, i když podle televizního záznamu o ofsajd nešlo.

Buffon: Nechte nás, žijeme!

„Aby něco takového netvrdil, když mu jde o angažmá,“ jízlivě poznamenávají italští novináři. Donadoni totiž před cestou na evropský šampionát podepsal novou dvouletou smlouvu, ale jestliže se nepostoupí, čeká ho vyhazov.  Podmínka totiž zněla jasně – minimálně semifinále! A po remíze s Rumunskem je víc než pravděpodobné, že Italové skončí už ve skupině.

„Ale vždyť my měli opravdu pomalu víc šancí, než na celém světovém šampionátu před dvěma lety, jen štěstí nám nepřálo,“ stál za trenérem Andrea Pirlo. „Nechte nás, pořád ještě žijeme. Remíza s Rumunskem nám sice moc nepomohla a cestu za postupem neulehčila, ale vzhledem k tomu, že jsme mohli i prohrát a veškeré naděje ztratit, je nakonec dobrý výsledek,“ bránil se brankář Gianluigi Buffon, jenž pokutový kop zlikvidoval a udržel svůj tým nad vodou. „Zákrok je zákrok a jsem pochopitelně šťastný,“ glosoval situaci, kdy zachránil Italy od vyřazení.

Však si také jako jeden z mála hráčů squary vysloužil slova chvály. „Nebudu své hráče kritizovat, i takový Zambrotta, který udělal chybu před inkasovaným gólem, odehrál skvělý zápas a byl motorem naší ofenzívy, “ zastával se svých svěřenců trenér Donadoni, jenž po výprasku v prvním šampionátovém duelu od Nizozemců nenechal v sestavě kámen na kameni a zařadil do ní hned pět nových hráčů. Nejlepšímu střelci italské ligy Del Pierovi, který nastoupil za squadru poprvé od loňského září, dokonce svěřil kapitánskou pásku. Ani to však nepomohlo!

Piturca: Penaltu mu nevyčítám

Rumunský trenér Victor Piturca byl nucen udělat změny v sestavě před zápasem i v jeho průběhu také, jenže jemu vyšly. Bod si dopředu naplánoval a jeho tým ho skutečně získal.

„Hráli jsme s mistry světa, takže remíza je dobrým výsledkem a dává nám velké naděje. Pro mě bylo ovšem nejpodstatnější, že jsme měli utkání pod kontrolou a mohli ho vyhrát,“ narážel kouč na penaltu, kterou Mutu neproměnil. „Nic mu nevyčítám, prostě na výborném Buffonovi ztroskotal, to se stává,“ přešel lakonicky klíčový moment zápasu, po němž mohli Italové balit a naplnit tak tradici.

Po každém triumfu na mistrovství světa totiž na následném mistrovství Evropy zcela vyhořeli.

Zato Rumuni jsou ve skupině smrti blízko nečekanému postupu. Konstelace je pro ně dokonce natolik příznivá, že pokud by Itálie s Francií v posledním utkání jen remizovala, mohou dovolit si prohrát s Nizozemci o dva góly.

„Myslet na něco takového by zavánělo sebevraždou. S oběma finalisty posledního mistrovství světa jsme uhráli remízu, s Holanďany budeme hrát na vítězství,“ rázně odmítl podobné spekulace kouč Piturca.

Reklama

Související témata: