Hlavní obsah

Hašek nechal šok na konec - na funkci předsedy rezignoval a vrací se do Arábie

PRAHA

Šok přišel úplně na závěr. Nedělní valná hromada fotbalového svazu probíhala v naprosto idylickém duchu a její delegáti demonstrovali svou věrnost a oddanost Ivanovi Haškovi i tím, že mu splnili všechno, co si přál a co mu jen na očích viděli. O to víc první muž českého fotbalu šokoval na samý závěr. "Dvouletá mise Ivana Haška je u konce, končím. Odcházím tam, odkud mě uvolnili. Zpátky do Arábie, k trénovaní do Al Ahlí" překvapil celé smíchovské auditorium Ivan Hašek v momentě, kdy se zdálo, že je idyla dokonána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Hašek na závěr šokoval - po dvou letech na funkci předsedy rezignoval.

Článek

Sál zmlkl. Nevěřil tomu, co slyšel. Jako by to pro delagáty byl zlý sen. Už když je všechny oslovil Ivan Hašek jako kamarády, dalo se tušit, že dramatická katarze valné hromady se přece jen dostaví.

A skutečně přišla.

Rezignace hodně melodramatická

"Role spasitele Haška je u konce. Z mělčin jsme zpět na širém moři a já jdu zpět tam, kam patřím. Do vachrlaté trenérské bárky," melodramaticky oznámil Hašek konec svého šéfování nad českým fotbalem.

"Má dvouletá mise je u konce, fotbal je stabilizovaný a já končím. Rezignuji na funkci předsedy nově přejmenované Fotbalové asociace České republiky a vracím se tam, kam patřím a odkud mě uvolnili. Do Arábie, zpátky k trénování. Odcházím pomoci tam, odkud jsem před dvěma lety odešel, tedy do Al Ahlí," zaskočil Hašek úplně všechny.

"Není mě lehce. Byly to těžké, ale zároveň krásné časy," deklamoval, zatímco sál ani nedutal. Už samozřejmě nedodal, že v posledních čtrnácti dnech se nástupu do nové funkce skutečně intenzivně věnoval a že v červenci absolvuje se svým staronovým mužstvem z Emirátů soustředění v Praze.

Ivan Hašek na závěr valné hromady fotbalového svazu šokoval. "Po dvou letech svou misi končím," oznámil.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Není to podraz, brání se Hašek

Šokoval i své místopředsedy, stejně jako staré a nově zvolené členy strahovského vedení, kteří v průběhu valné hromady takřka unisono tvrdili, že k dramatické katarzi nedojde. Zvláště, když valná hromada splnila Haškovi, co si přál a co mu na očích viděla.

"Již po svém zvolení jsem spolupracovníkům řekl, že budu ve funkci působit dva roky a pak se vrátím k trénování. Omlouvám se, že jsem to neřekl před valnou hromadou, ale to by nebylo státnické," řekl Hašek po skončení jednání.

"Najdou se určitě lidé, kteří to budou prezentovat jako podraz. Já to tak neberu. Za dva roky jsme udělali hodně práce, fotbal je na dobré cestě. Můžu se všem podívat do očí," zdůraznil teď už znovu trenér Hašek.

Týmu Al Ahlí se ujme začátkem července, část soustředění stráví i v Česku. "Nemá cenu si malovat dlouhodobé plány. Za dva roky po mém odchodu se tam vystřídalo osm trenérů..."

Splnili mu, co mu na očích viděli

Stěhování svazového sídla na ves do Lipenců mu sice zamázli, ale jinak Ivanu Haškovi na nedělní valné hromadě ČMFS splnili delegáti všechno, co si přál a co mu na očích viděli. Neměl tudíž sebemenší důvod, aby sezení vygradoval dramatickou zápletkou, o níž se v zákulisí spekulovalo.

Nové stanovy schválili, svaz přejmenovali na Fotbalovou asociaci České republiky. A navíc mezi generalitu zvolili muže, které si přál – sparťanského D. Svobodu, plzeňského T. Paclíka, teplického F. Hrdličku a mosteckého J. Tancoše.

Prostě hotová idyla. Žádná výpady, zákulisní kliky, vnitřní boje či osobní invektivy. Přesně jak si šéf českého fotbalu Ivan Hašek přál! „Dokažme, že fotbal umí držet pospolu, demonstrujme, že není rozhádaným spolkem,“ apeloval na delegáty a ti ho vyslyšeli.

Vzpurný Haškovec vyklidil scénu

Dokonce i vzpurný Jihočech Milan Haškovec vyzývaný v týdnech a měsících marně k rezignaci na člena výkonného výboru, neboť byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin podvodu, se podřídil. Nejdříve na funkci rezignoval, poté stáhl novou kandidaturu do svazového vedení, byť ho čtyři jeho okresy podpořily.

„Jménem republiky jsem odsouzen byl, ve fotbale se však spousta lidí provinila víc než já,“ rozhlédl se významně po sále, když oznamoval, že opouští vládnoucí fotbalovou garnituru.

Dušan Svoboda na zasedání Valné hromady ČMFS, které ho zvolilo za třetího místopředsedu.foto: Právo/Petr Hloušek

Volby mezi generalitu jen stvrdily idylu

Volby tudíž měly tak hladký průběh, jako celá dlouhá léta ne... Namísto zmizelého a už přes rok nezvěstného třetího místopředsedy za ligu Miroslava Kříže byl do jeho křesla dosazen sparťanský Dušan Svoboda, do výkonného výboru se hladce dostal plzeňský Tomáš Paclík a teplický František Hrdlička a po Haškovcově rezignaci i mostecký Josef Tancoš.

Haškova tři "P"? Také splněno!

Smíchovská idyla začala už úvodním Haškovým proslovem vyzdvihujícím naplnění tří „P“, které si dala nová fotbalová vláda před dvěma lety do vínku – tedy penězi, prestiží doma i v zahraničí a personálními změnami, které na Strahově proběhly.

Financí přibylo, neboť od marketinkové společnosti STES dostane fotbal namísto někdejších 125 miliónů letos o čtyřicet víc, státní orgány se také ukážou, protože místo 34 miliónů, což je údaj z roku 2009, přijde letos do fotbalu 99 miliónů. „Od UEFA jsme dostávali na své projekty 500 tisíc eur, v příštím roce to bude pětkrát tolik," doložil Ivan Hašek i na tomto faktu, jak prestiž fotbalu stoupla.

Jen stěhování svazu do jeho Lipenců delegáti Haškovi zamítli. A to přesto, že žonglování s čísly a vizemi vypadalo hodně slibně...

Administrativní budova pro sto lidí, víceúčelová sportovní hala v sousedství, fyzioterapeutické a rehabilitační cetrum v areálu, ale také hotel, hlavní hrací plocha s tribunou pro 1500 diváků, pět dalších hrišť. Stavební pozemky kupované za 2300 korun za metr čtvereční. To všechno suma sumarum za 330 milionů korun, z čehož 45 procent by zaplatila ze svých grantů FIFA a UEFA a zbytek svaz.

Delegáti ale řekli ne a Hašek vzápětí řekl ne jim. Výkonný výbor schválil, že mimořádná valná hromada, na níž bude zvolen Haškův nástupce, se bude konat 16. září. Do té doby bude na Strahově šéfovat první místopředseda Dalibor Kučera.

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.