Hlavní obsah

Samostatná liga se může stát brzy realitou

PRAHA

Často diskutovaná samostatnost Gambrinus ligy se může stát velmi brzy realitou. Ještě v průběhu jara se touto variantou budou zabývat kluby na svém Ligovém shromáždění. Profesionální fotbal by také mohl mít na valné hromadě i svoji komoru, což však předpokládá nejen dohodu mezi kluby, ale i úpravu stanov, která by to umožnila.

Článek

"Osamostatnění ligy neznamená její odtržení od svazu. To ani není realizovatelné, protože by takový krok znamenal vyřazení českých klubů z evropských pohárů. Všichni chápeme, že profesionální, výkonnostní i masový fotbal, pokud tak mohu nazvat nejnižší soutěže, spolu souvisí a byl by nesmysl je úplně oddělit. Nikdo po ničem takovém ani nevolá. Je jasné, že liga musí být zastřešena svazem," říká velký zastánce osamostatnění, ředitel FK Teplice František Hrdlička.

"Samostatnost by spočívala v právní subjektivitě, takže by o sobě mohl profesionální fotbal rozhodovat sám a směl by vystupovat jako samostatný právní subjekt i mimo svaz se všemi k tomu patřícími právy, ale pochopitelně i povinnostmi," vysvětluje.

Nevyužité možnosti

Největším Hrdličkovým oponentem je ředitel SK Sigma Olomouc a člen výkonného výboru ČMFS Jiří Kubíček, který tvrdí: "Nevidím samostatnou ligu jako přínos. Když jsme připravovali současný statut a studovali například vztahy bundesligy a německého svazu, pak musím říct, že u nás má liga mnohem větší možnosti než nejvyšší soutěž v Německu."

"Problém je v nás, že je dostatečně nevyužíváme. To však předpokládá častěji se zabývat problémy obou nejvyšších soutěží. K tomu dvě ani čtyři setkání za rok nestačí," je přesvědčen Kubíček. Pravdou je, že samostatná liga má stále více zastánců. Některé radikálnější, jiné opatrnější. Ti druzí navrhují oddálení takového kroku až po důkladné přípravě.

"Samozřejmě že to nelze udělat z hodiny na hodinu. Máme však dost vlastních zkušeností, pádných argumentů i příkladů ze zahraničí. Příprava potřebných dokumentů by pro zkušené právníky nebyl nijak dlouhodobý úkol. Navíc teze v podstatě existují. Neměli bychom otálet. Vždyť z vyspělých zemí jsme jediní, kde samostatná nejvyšší soutěž ještě neexistuje," zdůrazňuje Hrdlička.

Změnit strukturu svazu

Profesionální kluby si uvědomují, že by rozhodně nemohly zasahovat do kompetencí nejdůležitějších svazových komisí, jako je rozhodcovská, delegátů nebo disciplinární. "O to nikomu nejde, kdo tvrdí opak, nemluví pravdu. Nikdo nechce nic a nikoho ovládnout. Chceme si jen rozhodovat o svých věcech. V současné struktuře vlastnických vztahů v profesionálních klubech to je prostě nezbytnost," míní Hrdlička.

Samostatná liga by změnila i strukturu řízení fotbalu. Třetí komora by byla logickou nutností. Také výkonný výbor ČMFS by měl mít jak jiný počet členů, pokud možno nižší, tak i rozdělení kompetencí i jiný způsob hlasování. Proč mají o reprezentaci a záležitostech profesionálního fotbalu hlasovat zástupci okresů a krajů...

Na druhou stranu, proč do jejich problematiky či rozdělení financí, které jsou nad pevně stanovený rámec, mají mluvit profesionální kluby. Tyto záležitosti by si měl neprofesionální fotbal řešit na úrovni řídících komisí v Čechách a na Moravě v rámci jejich orgánů.

Reklama