Hlavní obsah

Horník se odvolal proti odsouzení za korupci

PRAHA

Bývalý manažer fotbalové Viktorie Žižkov Ivan Horník se odvolal proti rozsudku za korupci. Obvodní soud pro Prahu 3 jej před dvěma měsíci potrestal za to, že rozhodčím a delegátům fotbalového svazu nabízel úplatky, sedmiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na pět let, pokutou ve výši 900 000 korun a zákazem činnosti na deset let.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

"Trváme na tom, že by stát neměl zasahovat do aktivit soukromoprávních podniků, jakým je fotbalový svaz. Aby byla hra fair play, je věcí členů těchto zájmových sdružení," řekl dnes ČTK Horníkův obhájce Tomáš Sokol.

S Horníkem bylo nepravomocně odsouzeno také deset rozhodčích a delegátů, kteří si podle soudu nechali úplatek úmyslně slíbit. Dostali podmíněné tresty, pokuty podle výše slíbeného úplatku od 30 000 do 150 000 korun a zákazy činnosti trvající od tří do pěti let. I od rozhodčích a delegátů již začala podle soudkyně Markéty Polanecké chodit odvolání. Případem se tak bude zabývat pražský městský soud.

Rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa, Karel Vidlák a delegáti Otakar Draštík a Adolf Růžička dostali u obvodního soudu podmíněný trest od deseti do 14 měsíců.

V kauze již byli pravomocně odsouzeni rozhodčí Vladimír Pastyřík, jenž byl jako bývalý policista souzen samostatně, a delegát svazu Jiří Vlček, který jako jediný přijal trest ve zkráceném soudním řízení. Vlčkovi bylo jako jedinému prokázáno i přijetí úplatku. Oba muži byli potrestáni podmíněným trestem, pokutou 30.000 korun a tříletým zákazem činnosti. Pastyřík se ale obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud.

Reklama