Hlavní obsah

Finsko - Lichtenštejnsko 3:0Finové jsou poprvé v historii na EURO, postoupilo i Švédsko

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Finska slaví historický postup na mistrovství Evropy. V utkání 9. kola kvalifikace doma porazili Lichtenštejnsko 3:0 a doplnili tak ve skupině J Itálii, která už měla jistotu prvního místa. Pošesté v řadě se na EURO kvalifikovali Švédové, a to díky výhře 2:0 v Rumunsku.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Finský hrdina Teemu Pukki při zápase s Lichtenštejnskem.

Článek

Už jistý účastník ME Španělsko přehrálo Maltu 7:0, gólově se prosadili dva debutanti. Nejblíže k postupu ve skupině D mají Dánové, kteří zvítězili nad Gibraltarem 6:0, a Švýcaři. Ti až díky brance z 77. minuty zdolali Gruzii 1:0.

O výhře Finů rozhodl v 21. minutě Jasse Tuominen. Po přestávce se pak dvakrát prosadil Teemu Pukki, nejdříve v 63. minutě z penalty a o necelou čtvrthodinu později z dorážky vlastní střely. Devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche dal v kvalifikaci už devět gólů a s 24 brankami se osamostatnil na třetím místě historické střelecké tabulky finské reprezentace.

Švédští fotbalisté se na ME kvalifikovali pošesté v řadě. Dopomohla jim k tomu v přímém souboji o postup ve skupině F výhra 2:0 v Rumunsku, kterou brankami v prvním poločase zařídili Marcus Berg a Robin Quaison. Největším úspěchem Skandinávců na závěrečném turnaji je třetí místo z Eura 1992, které pořádali.

Jistým vítězem této skupiny je už Španělsko, které deklasovalo Maltu 7:0. Branky dali v první půli Álvaro Morata a Santi Cazorla, po přestávce pálili debutanti Pau Torres a Dani Olmo, na něž navázali Pablo Sarabia, Gerard Moreno a Jesús Navas.

K postupu ze skupiny D se přiblížilo Dánsko. Gibraltar porazilo 6:0 díky dvěma brankám Roberta Skova a Christiana Eriksena, dalšími střelci byli Christian Gytkjaer a Martin Braithwaite. Dánové vedou před posledním zápasem tabulku s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem a tří před Irskem, na jehož hřišti kvalifikaci v pondělí zakončí. Švýcaři budou hrát proti Gibraltaru.

Účast na šampionátu, který se premiérově uskuteční ve 12 zemích po celém kontinentu, má po dnešku jistou polovina z 24 týmů. Vedle Švédska a Finska to jsou reprezentace České republiky, Anglie, Turecka, Francie, Belgie, Itálie, Polska, Ruska, Španělska a Ukrajiny.

Kvalifikace ME 2020 ve fotbale:
Skupina F:
Norsko - Faerské ostrovy 4:0 (2:0)
Branky: 62. a 65. Sörloth, 4. Reginiussen, 8. Fossum.
20:45 Španělsko - Malta (Cádiz), Rumunsko - Švédsko (Bukurešť).
Skupina J:
Arménie - Řecko 0:1 (0:1)
Branka: 34. Limnios.
Finsko - Lichtenštejnsko 3:0 (1:0)
Branky: 64. z pen. a 75. Pukki, 21. Tuominen.
20:45 Bosna a Hercegovina - Itálie (Zenica).
Skupina D:
20:45 Dánsko - Gibraltar (Kodaň), Švýcarsko - Gruzie (St. Gallen).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.