Hlavní obsah

Nizozemští fanoušci zase řádili na fotbale, tentokrát v Brémách

PRAHA

Tříbranková porážka, která prakticky znamená konec postupových nadějí, a ještě starosti s chováním vlastních fanoušků. Velmi neúspěšnou misi zažil v německých Brémách v prvním zápase 3. kola Poháru UEFA Ajax Amsterodam. Příznivci nizozemských klubů jako by byli nenapravitelní.

Článek

Už v listopadu v Nancy řádili chuligáni hlásící se k Feyenoordu Rotterdam a klub byl vzápětí dokonce vyřazen ze soutěže. Situace kolem Ajaxu ale zřejmě tak vážná nebude.

Němečtí policisté už před utkáním Werderu s Ajaxem z preventivních důvodů zatkli asi šedesát nizozemských fandů poté, co ve městě rozehnali bitky mezi oběma znepřátelenými tábory. Během utkání samotného už na stadionu vládl většinou klid.

Pořádnou bouři v kabině nizozemského velkoklubu ale zřejmě po tříbrankové prohře rozpoutal trenér Henk Ten Cate. Ajax sice v domácí soutěži vyhrál čtyřikrát za sebou, ale v Brémách vůbec nezvládl vstup do druhého poločasu, kdy po osmi minutách prohrával o dvě branky.

"Werder je prostě v současnosti výkonnostně jinde než Ajax. Prohra o tři branky je vlastně ještě přijatelná, když skoro celý zápas hrajete o deseti," narážel Ten Cate na vyloučení záložníka Lindenbergha z 23. minuty. Brémy sice na podzim v Lize mistrů přišly o postup do osmifinále až v posledním zápase v Barceloně, ale nyní prý udělají vše pro úspěch ve druhé pohárové soutěži.

Nyní hráči Werderu udělali rázný krok k dalšímu kolu a spravili si chuť po předchozích dvou bundesligových porážkách. "Ukázali jsme, že jsme zpátky a ve formě," pochvaloval si kouč Thomas Schaaf.

Také Paris St. Germain ve středu dokázal, že domácí a pohárová soutěž jsou dva rozdílné světy. Ve francouzské lize zažívá trápení, o minulém víkendu vyhrál poprvé od října, ale ve středu suverénně zvládl duel na horké půdě AEK Atény, dalšího vyřazeného celku z Ligy mistrů. "Je to pro nás obrovská satisfakce. Hráči, kteří byli na hřišti, mně ukázali, že je na ně spolehnutí. Tento výsledek nám dodá hodně sebevědomí, před těžkým zápasem v Nancy ho budeme potřebovat," uvedl pařížský trenér Paul Le Guen, který v Aténách nenasadil reprezentačního zadáka Davida Rozehnala.

CSKA Moskva bude mít starosti

Velké starosti bude mít v odvetě CSKA Moskva, vítěz Poháru UEFA z roku 2005. Moskvané si kvůli mrazům v ruské metropoli pozvali Maccabi Haifa do Vladikavkazu, ale při bezgólové remíze na ně jako kdyby dolehla tíseň prostředí na stadionu, kde kvůli bezpečnostním opatřením a hrozbě teroristických útoků na izraelský tým hlídkovaly tisíce policistů. "Určitě to nebyl jeden z našich nejlepších výkonů," ironicky poznamenal trenér CSKA Valerij Gazzajev.

Domácí zápas nezvládlo ani Livorno, za dveře zavřeného stadionu s kapacitou osmnácti tisíc míst se dostalo pouze 400 diváků. V komorním prostředí oslavil výhru 2:1 Espaňol Barcelona, přemožitel pražské Sparty ze základní skupiny. Z penalty se trefil i útočník Pandiani, s osmi brankami nyní nejlepší střelec soutěže.

Reklama