Hlavní obsah

Brémy zkusí narušit španělskou hegemonii v Poháru UEFA

PRAHA

Fotbalisté Werderu Brémy jsou v Poháru UEFA posledním týmem, který může alespoň částečně narušit hegemonii španělských klubů v letošním ročníku soutěže. Mezi nejlepší kvartet se totiž probojovaly hned tři celky z Pyrenejského poloostrova a pokud nemá být finále v Glasgowě čistě španělskou záležitostí, musí právě Brémy vyřadit Espaňol Barcelona.

Foto: REUTERS/Ina Fassbender

Kanonýr Werderu Brémy Miroslav Klose (vpravo) se pokusí se spoluhráči pokořit španělskou přesilu.

Článek

Druhý finalista vzejde ze souboje Pamplony a obhájce vítězství FC Sevilla, úvodní zápasy se uskuteční ve čtvrtek.

Espaňol, který se v základní skupině připomněl českým fanouškům výhrou 2:0 na hřišti pražské Sparty, se ale zřejmě Brémám lehce nevzdá, přestože je považovaný za outsidera duelu. "Modrobílí" berou blížící se duel jako šanci na vymazání téměř dvacet let starého mementa způsobeného německým soupeřem.

Ve finále Poháru UEFA v roce 1988 se Espaňol už pomalu oddával oslavám vítězství, když v prvním utkání doma porazil Leverkusen 3:0. V odvetě však španělský tým utrpěl tříbrankový debakl, o náskok přišel a v penaltovém rozstřelu se rozplynul jeho sen o získání první velké evropské trofeje. A v Barceloně na smutný den stále nezapomněli. "Každý o tom zápase mluví, fanoušci nám to pořád připomínají," potvrdil obránce Daniel Jarque.

V souboji Espaňolu s Werderem se dají očekávat brankové hody. Španělský tým letos v Poháru UEFA nastřílel už 27 branek, ofenzivu řídí Walter Pandiani, s deseti trefami nejlepší kanonýr soutěže. Ale také Werder v čele s nejlepším střelcem loňského mistrovství světa Klosem má útočnou sílu, což dokazuje průměr více než dvou vstřelených branek v německé lize. Brémy jsou nyní jen jeden gól od dosažení hranice 300 vstřelených branek v evropských soutěžích.

Brémy se vrací do Barcelony pro pomstu

Brémy se v letošní sezóně vypraví do katalánské metropole už podruhé. V prosinci se v rozhodujícím utkání základní skupiny Ligy mistrů představily proti FC Barcelona na Nou Campu, hřišti slavnějšího rivala Espaňolu, a po prohře s Ronaldinhem a spol. nakonec Werder putoval ze třetího místa do Poháru UEFA, soutěže útěchy. V ní ale už došel těsně pod vrchol, dobrou sezónu navíc potvrzuje i v domácí soutěži, kde je jen dva body za vedoucím Schalke.

"Chceme získat oba tituly, máme obrovskou motivaci," prohlásil odhodlaně brazilský dirigent v brémských službách Diego. "V Evropě můžeme porazit každého," tvrdil reprezentační záložník Torsten Frings. Werderu budou chybět dvě opory: zraněná kolena nepustí do hry Mertesackera ani záložníka Borowského, do hry se ale po pěti měsících vrací kapitán Baumann.

Také další semifinalista soutěže se už na české půdě letos představil; Sevilla uhrála v Liberci bezbrankovou remízu a teď se chystá na souboj s Osasunou Pamplona. Ve španělské lize v listopadu nejprve zvítězila Sevilla 2:0, druhý vzájemný zápas na začátku dubna zase skončil bezbrankovou remízou.

Ve španělském souboji je favoritem Sevilla

"Víme, že pokud budeme hrát na hranici možností, můžeme Seville způsobit problémy. Nebojíme se jich," vzkázal obránce Osasuny Carlos Cuellar, který se chystá na plnění složitého úkolu: ubránit skvělé sevillské forvardy. Kanouté s 19 brankami vede tabulku střelců španělské ligy, v posledním ligovém utkání se prosadili i jeho kolegové z ofenzivní linie Keržakov, Chevantón a Luis Fabiano.

Kouč Juande Ramós teď má zamotanou hlavu v otázce, koho postaví vedle Kanoutého do základní sestavy. "Je důležité, že všichni máme formu," uvedl Luis Fabiano, který se svými spoluhráči letos může pomýšlet na zisk "treble". Sevilla je ve hře o titul v lize, Poháru UEFA i Španělském poháru.

"Neupřednostňujeme žádnou soutěž, chceme prostě vyhrát každý zápas, který zbývá do konce sezóny," řekl kouč Ramos, který by už měl mít k dispozici uzdravenou brankářskou jedničku Palopa. Chybět z opor mu bude jen bek Renato (kotník), na druhé straně si nezahraje záložník Nekounam.

Reklama

Související témata: