Hlavní obsah

Espaňol a Osasuna mají blíže do finále fotbalového Poháru UEFA

PRAHA

Fotbalisté Espaňolu Barcelona mají ze všech čtyř semifinalistů Poháru UEFA nejblíže do finálového utkání, které se bude hrát 16. května v Glasgowě. Ve čtvrtek totiž porazili Werder Brémy vysoko 3:0. V druhém semifinále zdolala Osasuna Pamplona obhájce trofeje FC Sevilla 1:0. Odvetné zápasy se hrají za týden.

Foto: REUTERS/Gustau Nacarino

Útočník Walter Pandiani se raduje ze vstřelené branky proti Werderu Brémy.

Článek
Fotogalerie

Obhájce loňského triumfu Sevilla bude v domácí odvetě semifinále fotbalového Poháru UEFA smazávat jednobrankovou ztrátu ze hřiště Osasuny Pamplona. Čtvrteční španělské derby rozhodl pro celek z města tradičních býčích slavností agilní Roberto Soldado, který se krátce po začátku druhé půle trefil hlavou po přímém kopu Puňala.

Osasuna letos poprvé ochutnává atmosféru závěrečných kol evropského poháru, ale kandidáta na zisk trofeje se nezalekla a po většinu času ho přehrávala. Po čtvrthodině přistrčil David Lopez do dobré pozice aktivnímu Puňalovi, ale jeho střelu zhruba z 20 metrů brankář Sevilly Cobeňo, který dostal přednost před navrátilcem Palopem, kontroloval. V 22. minutě to ze strany zkoušel Juanfran, neujal se ani pokus Raula Garcíy, a když už ve 34. minutě Juanfran trefil prostor mezi tyče, jeho hlavička mířila přímo do Cobeňovy náruče.

Tempo před pauzou opadlo, ale přesto mohla jít Osasuna do kabin s náskokem. Izquierdova hlavička však po přímém kopu šla těsně vedle. Deset minut po příchodu z kabin se už ale domácí fanoušci radovali: Puňalův trestný kop přizvedl ve vápně Soldado a Cobeňo poprvé lovil míč ze své sítě. Pamplona ožila a v krátkém sledu mohla vedení pojistit. V 62. minutě ale mířil nad David Lopez a o dvě minuty později přestřelil hlavou v jasné šanci Miloševič.

Kouč Sevilly nahradil Luise Fabiana Keržakovem, hosté přidali, ale svůj závěrečný nápor v kýžené vyrovnání nepřetavili. Osasuna tak svého soupeře poprvé v letošním sezóně porazila, přemožitel Liberce ze základní skupiny bude muset doma vyhrát.

Espaňol si vypracoval před odvetou tříbrankový náskok 

Fotbalisté Espaňolu Barcelona jsou již jednou nohou ve finále Poháru UEFA, v němž by se objevili po 18 letech. V prvním semifinále totiž porazili vysoko Werder Brémy 3:0 a vypracovali si slibný náskok pro odvetu, v níž bude bundesligový tým za týden postrádat v utkání vyloučeného brankáře Wieseho.

Zápas začal opatrně, ale postupem času nabral na obrátkách, především díky aktivitě Werderu. Jenže domácí se dostali ve 20. minutě po rohu Rufeteho a přesné hlavičce Moisése do vedení. Brémy ale měly více ze hry, branku soupeře zasypávaly střeleckými pokusy, ale největší šanci Fringse ve 22. minutě vytlačil skvělým zákrokem brankář Gorka Iraizoz na roh.

I po přestávce pokračoval stejný obraz hry: hostující fotbalisté měli více střeleckých pokusů, častěji míč na svých kopačkách, ale branku přidali znovu domácí a znovu to bylo po rohovém kopu. Hosté při něj zapomněli na Pandianiho a ten hlavou vypracoval v 50. minutě už dvoubrankové skóre.

Zkázu Brém dokonal brankář Wiese. V 58. minutě mu nezbylo nic jiného, než při individuálním průniku srazit Tamuda před šestnáctkou a musel být vyloučen. Německý tým se v deseti už na snížení nezmohl, navíc přemožitel pražské Sparty ze základní skupiny soutěže přidal dvě minuty před koncem po rychlé kombinaci třetí gól.

Espaňol Barcelona - Werder Brémy 3:0 (1:0)
Branky: 20. Moisés, 50. Pandiani, 88. Coro. Rozhodčí: Övröbe - Holen, Raestad (všichni Nor.). ČK: 58. Wiese (Brémy). Diváci: 40 000.
Espaňol: Gorka Iraizoz - Lacruz, Torrejón, Jarque, David García - Rufete (83.Coro), Moisés, Riera - De la Peňa (79. Jonatas) - Pandiani (73. Ito), Tamudo.
Brémy: Wiese - Fritz, Naldo, Pasanen, Owomoyela - Frings, Baumann (79. Vranjes), Daniel Jensen (60. Reike) - Diego - Klose (74. Almeida), Hunt.
Osasuna Pamplona - FC Sevilla 1:0 (0:0)
Branka: 55. Soldado. Rozhodčí: Braamhaar - Inia, Brink (všichni Niz.). Diváci: 19 800.
Osasuna: Ricardo - Izquierdo, Cuellar, Cruchaga, Corrales - Juanfran, Raul García, Puňal, David Lopez - Soldado (81. Webo), Miloševič (87. Valdo).
Sevilla: Cobeňo - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, Dragutinovič - Jésus Navas, Poulsen, Martí (76. Hinkel), Adriano (90. Puerta) - Luis Fabiano (61. Keržakov), Kanouté.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.