Hlavní obsah

Jablonecký sen se rozplynul, do Poháru UEFA jde Austrie

JABLONEC NAD NISOU

Sen fotbalistů Jablonce o startu v Poháru UEFA se rozplynul. V domácí odvetě 2. předkola Poháru UEFA s Austrií Vídeň uhráli jen remízu 1:1 a po prohře 3:4 v rakouské metropoli soutěž opouští. Na branku Sariyara v prvním poločase dokázal za domácí odpovědět až sedm minut před koncem Emil Rilke.

Článek

Utkání řídil řecký rozhodčí Georgios Kasnaferis. Ještě než poprvé foukl do píšťalky, aby odstartoval důležitou bitvu, uctil, společně se všemi přítomnými na stadiónu, minutou ticha památku zesnulého fotbalisty Antonia Puerty ze španělské Sevilly. Úvodní čtvrthodina zápasu  mnoho krásných zážitků s ´kulatým nesmyslem´ nepřinesla. Na obou stranách šlo pouze o náznaky gólových akcí, ani jedno mužstvo se nechtělo hnát dopředu na úkor možné chyby ve vlastní defenzívě.

Tu nakonec udělali ve dvaadvacáté minutě hosté, když nechali po Hamouzově centru z levé strany na malém vápně nepokrytého Luďka Zelenku. Obávanému kanonýrovi ovšem k lepšímu zakončení hlavou chybělo asi deset centimetrů výšky. O chvilku později to po Flachbartově přímém kopu zkoušel z dálky domácí kapitán Baranek. I jeho střela mířila nad Safarovu braku. V dobré šanci se vzápětí objevil také druhý útočník Jablonce Jan Svátek, obrana Austrie dokázala s vypětím všech sil nebezpečí zažehnat.

V sedmadvacáté minutě málem udeřilo na druhé straně. Po dravém úniku Stadfesta podél pravé postranní čáry se míč dostal až k obávanému střelci Kuljičovi, který ale z metru Špita nepřetlačil. Tomu pomohla i dobře postavená tyčka, dorážku pak nepřipustili pozorní domácí obránci. V 38. minutě mohl být jabloneckým hrdinou útočník Svátek, kdyby dokázal proměnit stoprocentní gólovou příležitost. Po přiťuknutí Baranka se ocitl sám před brankářem Safarem, ale míč poslal levačkou vedle tyče svatyně Austrie.

Otřepané pravidlo nedáš - dostaneš platilo bohužel i tentokrát. Na středu hřiště měl příliš volného prostoru Yüksel Sariyar, který v rakouské sestavě dostal přednost před Čechem Lafatou a z pětadvaceti metrů prostřelil Špita. Na konci prvního poločasu se pokusil zabít hřebíček do vlastní rakve Flachbart. Po jeho obrovské chybě se sami na Špita řítila osamocená dvojice Standfest, Acimovič. Druhý jmenovaný byl ale k domácím milosrdný a orazítkoval pouze břevno poloprázdné branky.

Severočeši doplatili na neproměňování šancí

Tři minuty po přestávce se probíjel do rakouského vápna novic na hřišti Rilke, kterého srazil Jacek Bak. Rozhodčí Kasnaferis se ale k odpískání pokutového kopu ve prospěch domácích neodhodlal. Vyrovnání měl na hlavě v jednašedesáté minutě zkušený obránce Milan Fukal. Parádní centr kapitána Baranka z rohového kopu však poslal trestuhodně nad. Podobnou akcí se jablonečtí prezentovali i o chvíli později, nepřesně zakončujícím hlavičkářem byl tentokrát Svátek.

Pětašedesátá minuta přinesla velkou chvíli navrátilci Davidu Lafatovi. Ten ve vídeňské jedenáctce vystřídal, za potlesku všech diváků na stadiónu, Andrease Lasnika. V 73. minutě se po zmatku v hostující obraně zjevil sám před Safarem Zelenka, volil však razantní zakončení, které se mezi tři tyče nevešlo. O pět minut později se po akci Zelenky se Svátkem trestuhodně ukopl na malém vápně nehlídaný Rilke. Fanouškům Jablonce nezbylo než zklamaně ukrýt hlavy do dlaní.

V 84. minutě se domácí konečně dočkali vyrovnání. Po rohu se ve zmatku před brankou Austrie nejlépe zorientoval Emil Rilke a napálil míč pod břevno zpoza velkého vápna. Více toho již však jablonečtí fotbalisté přes enormní snahu nedokázali s výsledkem udělat. Z postupu do hlavní fáze soutěže se tak radovali Rakušané.

FK Jablonec 97 - Austria Vídeň 1:1 (0:1)
Branky: 83. Rilke - 39. Sariyar. Rozhodčí: Kasnaferis - Bersis, Dalas (všichni Řec.). ŽK: Schiemer, Lasnik (oba Austria). Diváci: 5710. První zápas 3:4, postoupila Austria.

Reklama

Související témata: